Nokia съди НТС за нарушени патенти

В последно време нито една голяма технологична компания не иска да остане назад в патентните войни и сега изглежда е ред да се заформи поредната двойка, която спори за това кому принадлежи една или друга технология.

Представители на Nokia обявиха, че компанията е завела дело във федерален съд за нарушения на патенти от страна на НТС.

Освен иска пред съда в Южна Калифорния, Nokia е подала жалба и до американската Комисия по международна търговия срещу китайския производител.

Федералният иск се отнася до три патента, свързани с “терминал, метод и компютърен програмен продукт за взаимодействие със сигнален таг”. В иска Nokia се обръща към съда с желание той да забрани произвеждането на продукти, ползващи спорния патент, както и да присъди неуточнена сума под формата на нанесени щети.

На свой ред жалбата през Комисията е свързана с най-малко два нарушени патента, съобщава Foss Patents. Единият се ползва в новия смартфон HTC One, а другият се отнася до радиочестотна технология.

Най-новите патенти борби на Nokia продължават стратегията на компанията да търси правата си в съда срещу потенциални нарушители. Към момента финландският производител вече води дела срещу HTC, RiM (blackBerry) и Viewsonic на територията на Съединените щати и Германия.

“Започнахме първите си дела срещу НТС през 2012 г., за да сложим край на неразрешеното използване на нашите собствени иновации и технологии”, твърди Nokia. “От тогава въпреки потвърждението от страна на немските съдилища, НТС не показа намерение да прекрати нарушенията. Ето защо предприемаме нови стъпки, за да ги накараме да понесат своята отговорност”.