ЕС ще инвестира 5 млрд. в създаване на чипове

Европейският съюз планира рекордна инвестиция в производството на РС чипове на Стария континент.

Целта на ЕС е на Европа да се пада една пета от световното производство на процесори, а за да я реализира, Съюзът ще задели 5 милиарда евро (6.4 милиарда долара).

Това обяви Нели Кройс, еврокомисар и шеф на инициативата Digital Аgenda на Европейската комисия.

“Искам да удвоим производството на чипове и то да достигне 20 процента от глобалната продукция. Искам Европа да произвежда повече чипове тук, отколкото Съединените щати правят на тяхна територия. Това е една реалистична цел, ако насочим инвестициите си по правилният начин”, казва Кройс.

Сумата, която Комисията ще задели ще бъде подкрепена от също толкова големи инвестиции, идващи от частния сектор. Увеличавайки производството си на чипове, Европа ще може да подпомогне и други индустрии, които зависят и ползват електрониката. Производствените мощности по новата инициатива ще бъдат съсредоточени в три основни центъра – Дрезден в Германия, Гренобъл във Франция и конгломерата Айндховен (Холандия)/Льовен (Белгия).

“Тук не става въпрос само за компютри и искам да го подчертая категорично”, изтъква Кройс. “От комуникации до здравеопазване и от енергетика до транспорт всеки сектор на нашата икономика може да се възползва от повишената производителност”.