Sony няма да плаща бонуси на шефовете си

Висшето ръководство на гиганта Sony обяви, че се отказва от бонусите си поради лошите финансови резултати на компанията.

Примерът започва от самия връх в лицето на изпълнителният директор Каз Хирай, а заедно с него още 40 шефове на компанията ще се лишат от допълнителните възнаграждения. Въпреки че размерът на ограниченията е различен, в някои от случаите бонусите възлизат на цели 50 процента от общото възнаграждение на ръководителите.

Не е ясно колко ще успее да спести Sony благодарение на саможертвата, но преценките на японските медии са, че по този начин компанията ще намали разходите си с около един милиард йени (6.6 милиона британски лири).

По думите на Каз Хирай причината за това крайно решение се крие в “тежките бизнес условия, включително застоя в сектора с потребителска електроника”. В същото време обаче не всичко е загубено, тъй като наскоро Sony дори удвои прогнозите си за приходите си от последната финансова година, която току що изтече. По последни изчисления гигантът се надява да има 40 милиарда йени (261 милиона лири или 403 милиона долара).

Окончателните резултати за пълната финансова година ще бъдат обявени на 9 май.