Amazon ще се бори с Бразилия за домейна .amazon

През 2011 г. ICAAN, организацията отговорна за имената на интернет домейните, реши да разшири възможностите за тяхното кръщаване като към типични сигнатури като .com и .net включи почти всичко останало.

Съвсем логично това отвори място за доста битки относно регистрацията на един или друг домейн, а един спор се очертава като особено интересен – този за .amazon.

От една страна стои гигантът в интернет търговията Amazon, който вече се бори за домейните .book и .author, а сега компанията на Джеф Безос иска да сложи ръка и на .amazon.

За да направи това обаче, Amazon ще трябва да обори възраженията на цели две правителства – на Бразилия и на Перу. Двете южноамерикански държави призоваха кандидатурата на Amazon а бъде отхвърлена, тъй като далеч по-логично би било домейнът да отиде в държава, която е географски свързана с региона на Амазонка, отколкото в американска корпорация.

Към позицията на Бразилия и Перу се присъединиха още Боливия, Колумбия и Венецуела, всяка от които се подписа под изявление, че не е правилно частни компании да регистрират географски домейни. Вместо това домейнът трябва да се използва за образователна или географска цел, считат те. Сега ICAAN ще трябва да изслуша позицията на Amazon и да потърси решние на диспута.