Android няма толкова верни потребители като iOS

За пръв път през миналата година броят на Android потребителите мина тези на iOS, но Apple е на път да си върне паството.

Ново изследване сред 16 000 потребители на смартфони в Съединените щати показва, че една четвърт от собствениците на Android нямат планове следващият им телефон отново да е със същата операционна система.

Проучването е дело на маркетинговата компания Yankee Group и е проведено през последните 12 месеца. Изводът, който фирмата прави е, че подобно на черна дупка, екосистемата на Apple пленява потребителите и те не искат никога да я напуснат. Освен това при реалните разходи на потребителите американската компания все повече отнема от дела на Samsung.

На свой ред се оказва, че един на всеки шест Android ползватели в крайна сметка ще премине към друга операционна система, което пък ще позволи на Apple да надмине платформата на Google към 2015 г. На свой ред 91 процента от клиентите на Apple са категорични, че когато дойде време за ъпгрейд на телефона, те отново ще изберат модел на компанията.

Въпреки това към момента 50 процента от смартфон потребителите за 2012 г. притежават Android устройства и едва 30 са гласували доверие на iOS.