Google взе статистическа компания за новини

Интернет гигантът Google е новият собственик на малката независима компания Wavii, която се занимава със събиране на новини и данни за развлекателни продукти.

Стойността на сделката е около 30 милиона долара.

Сайтът на Wavii описва дейността й като “да ви държим в час относно всичко, от което се интересувате” в развлекателния бизнес. Най-вероятно основният продукт на Wavii, който е предизвикал интереса на Google е нейната система за езикова обработка. Предполага се, че тя ще бъде интегрирана в услуги като Knowledge Graph и Google Now.

Според наблюдатели това е изпреварващ ход на Google, който цели Wavii да не попадне в ръцете на конкурента Apple и съответно да бъде използван в дигиталния асистент Siri.

Wavii събира новини, които анализира и подрежда според това доколко са интересни за вас и свързани с дейността ви в интернет. Използвайки списък от конкретни теми, които избирате или които се генерират на базата на вашия предполагаем интерес, Wavii събира поредица от новини, които ви предлага в кратък и лесно смилаем вариант.

В момента в малката компания работят едва 25 души и все още не е ясно дали ще останат в офиса си или ще бъдат преместени в друга част на гиганта Google.