Nexus 5 – очакванията

Когато го видяхме за пръв път, Nexus 4 приличаше доста на повечето модерни смартфони – четириядрен процесор, дисплей с висока резолюция и надеждна камера на фона на последната версия на Android.

Това, което обаче дойде като изненада за всички, бе изключително добрата цена от 299 долара, която позволява на потребителите с по-ограничен бюджет да се сдобият с апарат, който не е по-лош от Galaxy S3, но струва два пъти по-малко. Липсата на LTE стандарт не бе приятна, но за тези пари кой би могъл да се оплаче?

Сега е ред да погледнем отново напред към следващия Nexus 5, който се очаква по-късно тази година, за да видим какво може да ни поднесе той. Що се отнася до хардуера, засега не се знае почти нищо затова най-доброто, което можем да направим е едно логично предположение. Така например вероятният размер на екрана е 4.7 инча или дори 5 инча, но при вторият вариант Google рискува да отблъсне онези потребители, които не са почитатели на прекалено големите екрани. Резолюция на дисплея от 720р ще е същата като при Nеxus 4, но ако бъде цели 1080р това ще направи екрана сравним с този на новия Galaxy S4. Залозите отсега са за четириядрен процесор, тъй като всичко над него ще оскъпи прекалено много модела. Но и в момента четириядрените апарати са изключително бързи и все още не много разпространени, така че тук няма причина за безпокойство.

По-интересно е да видим какво ще ни предложи Nexus 5 по отношение на камерата. През февруари представител на Google изтъкна, че марката Nexus тепърва ще показва невероятно добри камери, а малко по-късно друг слух “обзаведе” новия смартфон с техногия на Nikon. Както HTC One, така и Galaxy S4 също поставят сериозно ударение върху камерата, така че ако Nexus 5 успее да ги победи именно в този аспект, това ще бъде сериозно предимство за Google.

По отношение на софтуера е практически сигурно, че Google ще оборудва следващия Nexus 5 с последната Android версия, която по това време трябва да бъде 5.0 Key Lime Pie. Първи поглед над новия вариант на операционната система пък ще получим по време на конференцията Google I/O в средата на май.

Най-важният въпрос, разбира се, е цената. Изключително ниската цена на Nexus 4 спрямо сходни по характеристики модели беше най-силното му качество, при все, че според доста анализатори Google дава допълнително пари, за да държи цената толкова ниска за крайния потребител. Очакванията са, че новият Nexus 5 ще поддържа същата агресивна ценова политика.

Предвид постепенната ориентация на водещи производители към други операционни системи – Samsung експериментира с Tizen, а LG и HTC с FirefoxOS – не е изключено след няколко години Nexus да бъде единственият истински Android смартфон. Дотогава обаче все още има доста време, така че не бива да се съмняваме, че Google ще продължи да развива Nexus 5 като успешна собствена марка на мобилния пазар.