Apple шефове доминират най-добре платените

Висшето ръководство на Apple е сред най-добре платените шефове в технологичния сектор, показва анализ на Bloomberg.

Заплатите и бонусите, които четирима от ръководителите на компанията са получили през финансовата 2012-та година, стигат до 85 милиона долара на човек. Тези внушителни постижения автоматично изпращат представителите на производителя на iPhone и iPad на четири от първите пет места в класацията за най-добре платените висши служители.

Сред тях са Боб Мансфийлд, старши вицепрезидент по технологиите; Брус Сюъл, старши юрисконсулт на компанията; финансовият шеф на Apple Питър Опенхаймер; и Джеф Уилямс, който ръководите търговските операции на Apple. От тях най-завиден изглежда пакетът на Мансфийлд, който за финансовата 2012-та година е получил 85.5 милиона долара. Сюъл си е докарал 69 милиона долара, а Уилямс – 68.7 милиона долара. Опенхаймер завършва четворката с 68.6 милиона долара.

Всеки от четиримата получава базова надница от 805 400 долара, но остатъка идва от акциите и премиите, които са получили те. Това е част от политиката на Apple да възнагради доста добре своите ръководители, така че преходният период при смяната на Стив Джобс с Тим Кук да премине възможно най-гладко.

А какво да кажем за самият изпълнителен директор на Apple? С общ пакет от 4.17 милиона долара той е едва на 1 016-то място в класацията на Bloomberg. Но преди да ви стане прекалено тъжно за него трябва да знаете, че Кук е прибавил към състоянието си някакви си 378 милиона долара от допълнителни акции и компенсации.