Android приложения мамят любители на еротиката

Фалшиви Android приложения се оказаха в центъра на нова измама, която приканва почитателите на филми за възрастни да се регистрират за платена услуга, която не съществува.

Приложенията са свободно достъпни през Google Play, а начинът им на действие бе разкрит от компанията за компютърна сигурност Symanteс.

В измамата участват повече от 200 Android приложения, създаден от 50 разработчици. Те подмамват потребителите в т.нар. one-click-scams, при които те неволно последват линк, който активира регистрация за платена услуга. Цената на измисления абонамент може да достигне до 1 000 долара, а срещу тях излъганите потребители не получават абсолютно нищо.

Бумът в този тип фалшиви приложения през Google Play започва от началото на тази година и скоро след това Symantec започва да следи съмнителните програми, които биват ъплоудвани в дигиталната платформа. Само в последните два месеца тези опасни приложения са били свалени повече от 5 000 пъти, при все, че не е ясно колко от тях реално са ужилили потребителите. Според Symantec дори само трима души да са се хванали на тази схема, това би било достатъчно да даде време и ресурси на измамниците да продължат да разработват нови приложения от същия тип.