Джордж Р. Р. Мартин: Да, трябва да пиша по-бързо

 

Джордж Р. Р. Мартин заяви пред Mashable, че разбира масовия натиск да ускори процеса на писане. Същевременно допълни, че проблема с онлайн троловете, които постоянно му припомнят това по един не особено мил начин, се влошава.

Коя е основната причина да побърза със завършването на последните две книги от поредицата „Песен за огън и лед“? ТВ сериалът вече навлиза в света на третата книга и бавно, но сигурно, започва да го застига.

„Трябва да пиша по-бързо. Последните две книги ми отнеха наистина много време. Затова се надявам, че тази („Ветровете на зимата“) ще бъде завършена по-бързо. Не мога да правя обаче никакви обещания“, казва Мартин.

Писателят не веднъж и два пъти не е спазвал крайните срокове. „Пир за врани“ излиза през 2005 г., докато „Танц с дракони“ – нейното продължение с паралелен в времево отношение сюжет – чак през 2011 г.

Проблемът с троловете, които не престават да публикуват неприятни коментари, свързани с неговата възраст и потенциално влошаване на здравословното му състояние, обаче „стана малко по-лош, тъй като някои от тях казват – „О, писаха за теб в Ню Йоркър! Известни сме! Време е да удвоим усилията си!“

Мартин признава, че не обръща внимание на това. „99 процента от феновете ми са прекрасни. Нито една книга не може да задоволи всеки. Същото важи и за времевите периоди. Фактът, че хората ми очакват книгата, е приятен проблем. Всичко е наред.“