Chameleon краде 6 млн.долара на месец

Нов ботнет краде повече от 6 милиона долара на месец като генерира фалшиви кликове в онлайн реклами, твърди компанията за компютърна сигурност Spider.

По нейни данни ботът, наречен Chameleon, засегнал над 120 000 Windows-базирани компютри в Съединените щати като имитира човешко поведение в избрани уеб сайтове, за да генерира милиарди рекламни импресии.

Измамите ощетяват рекламодателите, тъй като те плащат за нереални кликове. Според Spider рекламодателите плащат средно по 69 цента на всеки 1 000 генерирани от бота импресии. По различни оценки Chameleon е отговорен за две трети от 14-те милиарда импресии, генерирани през 202-та засегнати сайта.

Заразените с Chameleon браузери се представят за Internet Explorer 9.0, работещ под Windows 8, докато в действителност ботът получава достъп до мрежата през Tident-базиран браузър с Flash и JavaScript поддръжка.

В момента по данни на Spider да блокирани повече от 5 000 IP адреса, които са свързани с бота, откакто той се е появил за пръв път през декември миналата година.