Учени отгледаха ембрион на изчезнал вид

 

Науката се доближи с една стъпка по-близо до „съживяването“ на вече изчезнали видове, пише io9.

Палеонтологът Майкъл Арчър от Университета на Ню Саут Уелс обяви, че има развитие по т.нар. проект „Лазар“. Странната австралийска жаба от рода Rheobatrachus – единственият подобен вид, който инкубира своето поколение в майчиния стомах – изчезва напълно през 1983 г.

Изследователят Майк Тайлър обаче замразява една от тези жаби, преди видът да е изчезнал напълно от лицето на земята, като по този начин оставя вратата отворена за потенциалното й съживяване.

Учените извличат ДНК от замразения екземпляр и прилагат соматично-клетъчен атомен трансфер. Същият процес, използван при клонирането на живи животни. Екипът взима яйца на Mixophyes fasciolatus – далечна роднина на Rheobatrachus – и деактивира нейното ДНК с ултравиолетова светлина. Впоследствие вкарва ДНК-то на австралийската жаба в яйцата на Mixophyes fasciolatus. Клетките в яйцата започват да се разделят и се превръщат в бластула – кухо сферично образование от клетки, формирано по време на ранния етап от ембрионалното развитие при животните.

Ембрионите умират след няколко дни – много преди да успеят да се превърнат в попови лъжички. ДНК тестовете обаче потвърждават, че това са били ембриони именно на австралийската Rheobatrachus. Арчър обаче е убеден, че рано или късно ще успеят да съживят този отдавна изчезнал вид напълно.