Смартфон: Sony Xperia Z

Производител

Sony

Ако пазарът на Android смартфони има една характерна, макар и не непременно отрицателна черта, то това без съмнение е неговата раздробеност. Дузина производители предлагат десетки модели и ако искаш да откриеш своето място като компания, определено трябва да извадиш на пазара апарат, който изглежда утвърдително и се отличава достатъчно, за да може да привлече вниманието на възможно най-широк кръг потребители. Точно такова изглежда е и намерението на Sony с най-новият смартфон от серията Xperia. Точно година след появата на Xperia S – първият апарат на компанията след разпускането на марката Sony Ericsson – идва ред на Xperia Z. Това е флагманът на Sony за 2013 г. и както подсказва самото му название – буквичката Z е последна в английската азбука – с него очевидно трябва да се сложи точка на спора кой е най-стойностният претендент за Android короната. Sony Xperia Z е агресивен и утвърждаващ модел, не и без помощта на маркетинговата стратегия на японския гигант, който вече побърза да обяви новия смартфон за класическа марка подобна на Trinitron или Walkman.

Съвсем логично амбициите за върха на Android пазара започват от външния вид и в това отношение Xperia Z не изневерява. Всеки милиметър от дизайна му изглежда максимално изчистен и елегантен така че абсолютно нищо да не стои между вас и апарата. Една от първите особености, които се забелязват е това, че бутонът за пускане и този за контролиране на звука са преместени на левия страничен панел. Конкретно power бутонът е изграден от алуминий и неговият се откроява особено добре на фона на издържания в черно апарат. С изключение на комбинацията бутони за пускане и управление на звука, никъде другаде по корпуса на модела няма да откриете физически бутони. На горния му панел под почти незабележимо капаче е разположен стандартен 3.5-милиметров изход за слушалки. По същия начин, но на левия страничен панел, от погледа е скрит и слота за microSD карта и microUSB порт, който осигурява и MHL HDMI свързаност.  Освен това моделът поддържа LTE, HSPA, GMS/EDGE, WiFi b/g/n, NFC, Bluetooth 4 и GPS/GLONASS стандарти за свързаност. Цялостното усещане, когато хванете Xperia Z в ръка е за солиден и скъп телефон, който ще ви бъде спътник за дълго време. Още по-интересна обаче е високата степен на издръжливост, която апаратът има. Обикновено скъпите смартфони не се отличават с чак такива характеристики, които са запазени за по-нишови апарати, но Xperia Z е напълно водо- и прахоустойчив. Казано с други думи, може да го потопите изцяло във вода и това по никакъв начин няма да му навреди. Въпреки че се предполага, че такъв модел от висок клас ще бъде пазен доста добре и няма да бъде излаган на потенциално опасни влияния, самият факт, че вашият телефон е способен на това, е чудесен. Само внимавайте – това важи само когато всичките портове за надлежно затворени със съответните капачета!

Xperia Z разполага с широк 5-инчов екран с Full HD резолюция от 1080р. Това означава, че на дисплея са побрани над 2 милиона пиксела, което автоматично прави гъстота пиксел-на-инч (ppi) значително по-висока спрямо тази на Retina Display на iPhone: 440 ppi срещу 326 ppi. Освен високото качество на картината, допълнителен бонус е, че всеки един Full HD филм, който решите да си пуснете, ще бъде възпроизведен без никаква загуба на качество и практическият резултат е едно отлично решение за почитателите на филмите в движение. Като цяло благодарение на Mobile Bravia Engine 2 яркостта и контраста на дисплея са настроени много добре и единствената забележка в това отношение може да бъде относително малкия зрителен ъгъл. С други думи, ако гледате екрана от непряк ъгъл, това води до забележима загуба на качество. Не че често ще ви се случва да се любувате на вашия Xperia Z от такъв изкривен ъгъл, но би било добре Sony най-сетне да реши този проблем, особено като се има предвид, че повечето от моделите от серията страдат от недостатъчно добри LCD екрани.

По отношение на производителността четириядният Snapdragon процесор на 1.5 GHz върши точно това, което сте очаквали от него – командите се изпълняват без забавяне, мултитаскингът е лесен и възпроизвеждането на големи видео файлове не затормозява по никакъв начин системата. RAM паметта на апарата е 2GB, а вграденото място за съхранение е 16GB, като с помощта на microSD карта може да го увеличите двойно.

Както може да се очаква, смартфон с габаритите на Xperia Z изтощава доста бързо батерията, при това не само заради 5-инчовия екран. Неговата 2330mAh батерия може да издържи 23 часа непрекъснато натоварване (сърфиране в интернет, пълна синхронизация на социалните профили, игра), но ако искате да извлечете максимума от апарата и той да бъде на разположение точно когато наистина ви трябва, на помощ се притича функцията Stamina Mode. Решението на Sony е колкото просто, толкова и ефективно – когато го активирате, при изключен екран Stamina Mode изключва всички приложения, работещи на заден фон и спира трансфера на мобилни данни, така че до голяма степен да се елиминира излишното източване на батерията. При активен Stamina Mode продължавате да получавате входящи обаждания и съобщения както обикновено, а може да изберете и кои точно програми да продължат работа дори и тогава. Така с малко фина настройка може да превърнете Stamina Mode в стандартен режим на работа, съобразен изцяло с вашите персонални нужди. Без да прави чудеса, той наистина намалява до минимум разхода на енергия и определено има положително влияние за средния потребител.

В рекламната си кампания преди дебюта на Xperia Z Sony говореше доста за възможностите на неговата камера. Снабдена с 13-мегапикселен Exmor RS сензор тя прави снимки с максимална резолюция от 4128х3096 пиксела, а освен това апаратът разполага и с LED светкавица. Истината обаче е, че качеството на направените снимки не е толкова високо, колкото японската компания би искала. Може би проблемът се крие в софтуерната обработка на кадрите, а не толкова в хардуера и оптиката, но крайният резултат представлява 13-мегапикселни снимки, които не изглеждат като такива. На по-ниски резолюции като 5МР например резултатите са по-добри, но това е малко утешение. Интересно е, че автофокусът се активира едва след като натиснете бутона за снимка. Преди това може ръчно да изберете мястото, където да фокусирате, но няма да разберете дали камерата е постигнала нужния фокус докато не снимате. С камерата може да снимате и Full HD видео с прилично качество, а аудиото към него определено се записва доста автентично. Накрая Sony HDR (High Dynamic Range) режим както за снимките, така и за видео клиповете, но ефектът от него е пренебрежим. Активирането на HRD не носи никакви особени предимства, а понякога се получава точно обратното и motion blur ефекта става по-забележим.

В софтуерно отношение Xperia Z работи с Android 4.1.2 Jelly Bean, върху който е поставен собствения Comisc Flow скин. Навигационните бутони за Android са изцяло софтуерни, а достъпът до Google Now става с едно плъзгане от Home бутона. Интерфейсът за мултитаскинг е практически идентичен с този на стоковия Android. Изборът на теми и уиджети обаче не се е променил значително спрямо Xperia S и Xperia T.

Sony Xperia Z представлява амбициозен опит, но в някои ключови места все нещо не стига, за да бъде коронован за лидер на Android пазара. Изчистеният външен вид прави добро първо впечатление, а мощният хардуер ви гарантира висока производителност и вършенето на доста неща в движение. След малко допълнителни настройки през Stamina Mode пък ще може да изстискате максимума от живота на батерията, който иначе не е чак толкова висок. От друга страна обаче камерата разочарова, а наличието на четириядрен процесор не е използвано по най-добрият начин особено предвид, че напоследък двуядрените смартфони имат практически същите качества и най-голямото предизвикателство е двойно по-голямата мощ да бъде ефективно впрегната в полезна работа. Като цяло Xperia Z е достоен носител на марката и най-доброто, което Sony може да предложи до момента. Дали обаче точно това ще бъде вашият първи избор за Android смартфон от висок клас, зависи изцяло от вас.