Amazon иска да регистрира домейните .book и .read

Гигантът в интернет търговията Amazon обяви, че иска да регистрира няколко нови top-level domains с разширения като .book, .author и .read, които да използва, за да рекламира своята дейност.

С този си ход обаче компанията си навлече гнева на конкуренцията в книгоиздателския бизнес, която реагира светкавично на няколко фронта.

От една страна група издатели, представлявани от Авторската гилдия и Асоциация на американските издатели, заведоха писмено възражение срещу намеренията на Amazon. В иска се казва, че ако асоциацията ICAAN, която раздава домейните, се съгласи на това, “поставянето на такива домейни в частни ръце определено вреди на конкурентоспособността”, както и ще позволи на вече доминиращи компании като Amazon направо да злоупотребяват с пазарното си влияние.

На свой ред прекият конкурент Barnes & Noble също отправи отделен иск, в който се казва, че Amazon “ще използва контрола над тези домейни, за да задуши конкуренцията в книгоиздателския и книгоразпространителския бизнес”.

ICAAN вече обяви, че възнамерява да пусне в продажба и домейни като .app и .movie, към които пък имат интерес компании като Google и Microsoft.

Ако в крайна сметка обаче асоциацията се вслуша във възраженията на конкурентите на Amazon и офертата на интернет компанията бъде отхвърлена, тя не само няма да реализира плановете си, но ще загуби и 20 процента от онези 185 000 долара такса, които трябва да заплати за придобиването на правата върху домейна. Финансовата загуба, разбира се, ще е по-малкият проблем на Amazon, но невъзможността да придобие желаните домейни ще има по-големи последици.