Контролер: Gioteck HF-2

ок. 88 долара

Производител

Gioteck

Ако сте сред твърдите привърженици на Sony, но намирате техния Dualshock 3 за не достатъчно удобен, то компанията Gioteck има едно предложение за вас. По принцип последното издание на контролера за PlayStation 3 е доста успешно, но със сигурност почитателите на шутърите завиждат на своите ХВОХ360 събратя, които в лицето на своя гейпад имат определено предимство що се отнася до FPS игрите. Може би досега не сте го знаели, но всъщност съществува един компромисен вариант, при който доста успешно може да приспособите вашия PS3 контролер и да го направите почти идентичен с този на конзолата на Microsoft. Разбира се, не става въпрос за оригиналния Dualshock 3, а за един от т.нар. third party контролери, отличаващ се с доста висока степен на кустомизация и тематичен ХВОХ360 вид.

Gioteck HF-2 Bluetooth Controller for PS3 е точно това, което подсказва и името му: PS3 пад с формата и дизайна на такъв за ХВОХ360. Стиковете на HF-2 не са симетрични както при Dualshock 3, а по диагонал, както на ХВОХ360 пада. Теглото му е малко по-голямо от това на контролера за PS3, а същото се отнася и за размерите. Ако считате, че Dualshock 3 е прекалено лек и въздушен за вас и предпочитате нещо, което да хванете здраво в ръце, то Gioteck HF-2 е специално за вас.

Целият контролер е покрит с доста стилен материал, който не позволява пръстите ви да се хлъзгат по корпуса, а лицевата страна на пада е с интересен камуфлажен оттенък. Върховете на аналоговите стикове са покрити с гумена повърхност, а на всеки 90 градуса има допълнително подсилени позиции за максимална прецизност.  Казано накратко, контролерът изглежда доста добре, усеща се също така приятно в ръцете, а големите shoulder бутони се напипват много по-лесно от тези на Dualshock 3.

Gioteck HF-2 обаче не е само просто един удобен контролер, но е и доста практичен. След като свалите програма от сайта на Gioteck може да настройвате чувствителността на аналоговите стикове, както и да разменяте функциите на спусъците и shoulder бутоните при желание. Искате да стреляте с R2 вместо задължителния за PS3 шутъри R1? Няма проблем, размяната става за секунди.

Интересна е и допълнителната турбо функция, която ни връща към спомените за доброто старо време, когато джойстиците експериментираха доста с тази идея. Днес тя не е толкова популярна, но все пак може да ви влезе от полза и да ви спести ожесточеното натискане при определени ситуации.

Gioteck HF-2 е отлично решение за PS3 геймъри, които искат да имат усещане за контролер на ХВОХ360. Той е интуитивен, лесен за употреба и с висока кустомизация. Освен това компанията обещава редовни фърмуеър ъпдейти за допълнителна стабилност.  Единственият недостатък на контролера е, че батериите му не се презареждат. На практика това означава, че трябва или да си купите допълнителен чифт АА батерии, или да дадете още малко пари за отделния HF-2 Rechargeable Bаttery Pack, който разбира се също се продава отделно. Естествено, може просто да елиминирате нуждата от батерии като включите контролера директно към вашата конзола, но това пък ще обезсмисли цялата идея зад Bluetooth връзката. Затова просто си намерете още две АА батерии и пуснете вашето копие от Killzone 3!