Първи поглед: смартфон Motorola AME 2000

ок. 2 000 долара

Производител

Motorola Solutions

Титлата “Най-добре защитен Android смартфон” не е първото нещо, което средният купувач търси, когато влезе в магазина, но от друга страна  Motorola AME 2000 не е предназначен за същия този среден купувач.

Именно поради това новият смартфон на Motorola Solutions не бе анонсиран на форум като Mobile World Congress, а на тясно специализираната RSA Cоnference, която се проведе в Сан Франциско между 24 и 28 февруари. На тази конференция се събират някои от най-добрите специалисти по сигурност, криптиране и защита на информацията, за да обсъждат последните тенденции в областта на дигиталната безопасност.

Motorola AME 2000 е продукт на Motorola Solutions, която е независим клон на някогашния гигант извън опеката на притежаваната от Google Motorola Mobility. Продуктите на Motorola Solutions са насочени изключително към държавния сектор и представляват отлично решение за криптирани комуникации между различните правителствени служби. Представителството на Motorola Sоlutions  в Сан Франциско не бе особено голямо, но събралите се пред щанд 114 на RSA Conference знаеха, че могат да очакват нещо специално.  Motorola AME 2000 е точно това.

Официално рекламиран като “най-сигурният Android смартфон”, той е модифицирана версия на стандартния  Motorola Atrix HD. Абревиатурата AME стои зад Assured Mobile Environment и базовата му цена е 2 000 долара. Тази повече от солидна сума обаче очевидно си заслужава.

” Motorola AME 2000 не е обикновен апарат, който може да си купите в магазина”, обяснява Гари Шлукбиър, старши директор на Motorola Solutions и шеф на екипа, разработил модела. “Увеличихме не само възможностите на хардуера, но и начина на управление на софтуера. В момента той представлява няколко слоя от механизми за сигурност, които стигат чак до хардуера”.

Криптирането играе голяма роля при  Motorola AME 2000. “За разлика от стандартния VPN, където има само една защита, тук използваме два слоя. Те работят с два различни процесора – този на самия телефон и на отделен чип, криптиран хардуерно. Това е така, защото обикновената софтуерна защита не е достатъчна, за да гарантира безопасност на правителствените комуникации”, продължава Шлукбиър.

Хардуерният чип е уникална функция, която Motorola нарича CRYPTR micro. На вид той изглежда като microSD карта и има подобна форма, но всъщност представлява защитен хардуерен модул с FIPS 140-2 Level 3 и National Security Administration Suite B сертификати. Това, което е интересно за този чип е, че той позволява относително евтино да бъдат ъпгрейднати правителствените комуникационни стандарти вместо да се разработва изцяло ново устройство. Друго предимство в същото отношение е, че Motorola AME 2000 използва Android, която е съществуваща и позната операционна система. Накрая Motorola засега не предвижда да продава отделни бройки от смартфона, но Шлукбиър все пак прави уговорката, че това може да се промени по-нататък. Министерството на отбраната на Съединените щати обче е първият клиент, който вече е изявил желание и ако нещата за Morotola Solutions потръгнат, това може да бъде и единственият купувач, от който компанията се нуждае.