Прототипи: Glove One

Мразя Тони Старк! Железния човек има най-готините джаджи на света! Дизайнерът Браян Сера от Милуоки също. Вижте само какво нещо си е направил вкъщи – ръкавица, сякаш част от някоя високотехнологична броня, която на всичко отгоре изпълнява ролята на телефон.

Как работи? Надявате Glove One на ръката си, набирате желания от вас номер с копчета, разположени по протежението на пръстите от вътрешната страна и готово. Сега просто трябва да доближите джаджата до ухото си и да образувате най-естествения Y-образен жест,  описващ телефонен разговор, при който палецът е вашата слушалка, а кутрето – микрофонът.

Разбира се, с Glove One няма да може да разбиете бетонна стенна с един удар Устройството е изключително крехко. От друга страна обаче – изглежда страхотно, при все че е изработено почти изцяло с подръчни материали. Пластмасовата част на ръкавицата е се е появила на този свят с помощта на 3D принтер, докато електрониката е съставена до голяма степен от ръчен часовник, изпълняващ ролята и на телефон. 

„Glove One е мобилен телефон, който, за да го използва, човек трябва да жертва своята ръка. Това е интерпретация на идеята на Шери Търкъл за технологията като „лъжлив крайник“ – хем подобряваме част от себе си чрез нея, хем ставаме зависими от новата придобивка. Същевременно Glove One е и възхвала на свободата, която търсим в нашите устройства – коментира Браян Сера, който разработва джаджата като част от своята дисертация „Джаджи, припомнящи бъдещето“ – Glove One не е упражнение по иновация, а проект, който задава въпроса

 „Какво сме готови да жертваме, за да бъдем част от технологията и социалната медия?“ Цялото си тяло? Надявам се това да не е отговорът, който ни очаква след 20 години.

При всички положения обаче Glove One изглежда майсторски изработен прототип – Сера е предвидил и как ще се зарежда. С USB кабел.

Сигурно вече му завиждате. Недейте – на неговия сайт (bryancera.co.nr) ще откриете подробно описание на това как и с какво може да си направите ръкавица като Glove One. Имайте предвид обаче, че не е толкова лесно, колкото изглежда, и за изработката й се изисква познания по жичкаджийство над средното ниво.

Ако все пак се преборите и си направите подобно нещо, комбинирайте го с високотехнологичните очила Project Glass, които Google ще пусне на пазара рано или късно. Ето – нима сега не сте готови да направите първата смела крачка в бъдещето?