Firefox OS е официална с ZTE Open

Очакваната първа версия на мобилната операционна система Firefox бе показана на Mobile World Congress, а един от първите апарати, които ще я ползват е ZTE Oрen.

На пръв поглед смартфонът е приятен за окото и цветният му корпус и малките размери го правят подходящ за по-млади потребители. В същото време обаче при наличието на толкова много евтини Android апарати е малко вероятно новата операционна система да предложи нещо, което тази на Google не може.

Демото на Firefox OS с Alcatel One Touch Fire, показано в Барселона, изглеждаше с известен лаг, докато това на ZTE Open бе относително добро. Екранът на китайския апарат е с доста ниска резолюция – 480х320 пиксела, а камерата му е само 3.2 мегапиксела.

Безспорно един от недостатъците пред Firefox OS е липсата на достатъчно богат каталог от мобилни приложения в сравнение с утвърдените iOS и Android. Възможно е това постепенно да се промени, предвид че до официалното пускане на операционната система все още остават няколко месеца. При всички положения обаче модели като ZTE Open и Alcatel One Touch Fire, които залагат на Firefox OS, ще имат сериозна конкуренция в бюджетната ниша.