Американци молят Обама за отключени телефони

Петиция с молба Барак Обама да спре нов закон, който забранява на собствениците на мобилни телефони да ги отключват, вече е събрала повече от 100 000 подписа.

Към момента под публичната петиция имената си са сложили малко над 102 000 души, които означава, че Белият дом вече е задължен да отговори.

В основата й е противоречив нов закон, който ограничава потребителите в употребата на законно закупените им апарати. Съгласно него те нямат право да отключват телефоните, така че да ги използват в мрежата на оператор, различен от този, които им е продал мобилната слушалка.

“Така потребителите ще бъдат принудени да плащат баснословни такси, когато ползват телефоните си в роуминг, за да се обаждат от чужбина”, коментира юристът Дерек Хана от Йеил. “Това намалява правото на избор на клиентите, както и значително намалява стойността на апарата при препродажба”.

В голяма степен обаче тази петиция е символична, тъй като Обама няма как да върне проектозакона, тъй като той идва от законодателната, а не изпълнителната власт.