На днешната дата преди 75 години…

24 февруари 1938 г.Първата четка за зъби с найлонова четина излиза на пазара – една прекрасна алтернатива на досадните клечки и стридените черупки.

Как започва всичко? В края на XVIII век един англичанин на име Уилям Адис подклажда бунт и влиза в затвора. След като му писва да си чисти зъбите с парцал, сажди и сол, той запазва малко кокалче от столовата, пробива дупки в него и завира в тях свинска четина. Когато излиза на свобода, стартира масовото й производство. Дали понякога не е имала вкус на бекон? Само хората от онова време могат да отговорят на този въпрос. 

През 1935 г. учен от DuPont изобретява найлона като алтернатива на коприната. Още преди да намери приложение при изработка на парашути през Втората световна война, найлонът е включен в нова четка за зъби, базирана на дизайна на Адис. Тя е произведена от Weco Products Company, наречена е Miracle-Tuft на д-р Уест и е струвала 50 цента (днешни 8 долара).

По време на Втората световна новата четка за зъби започва да се използва като средство за пропаганда. „Здравето на Америка е от ключово значение за победата“. Здраве, което очевидно може да се постигне, като закупите четката за зъби на Weco. Нещо повече – войници започват да се завръщат от фронта, въоръжени с новата четка за зъби и със значително по-добра устна хигиена. Четката на Weco се превръща в хит.

Макар и първоначално синтетичните влакна да са далеч по-предпочитани от свинската четина, те имат и своите недостатъци – нараняват твърде много венците. Следващите версии на четките за зъби започват да включват по-нежни влакна, а днес може да закупите продукти с най-различна твърдост и мекост.