Смартфон: Nokia Lumia 620

Производител

Nokia

С новите си модели от серията Lumia финландският производител на мобилни апарати Nokia се цели в много ясен и конкретен сегмент – най-високият клас и онези, които предпочитат средни модели, но винаги са готови да доплатят поне още малко над средното. Типични примери за този пазарен дял са модели като  Lumia 920 и Lumia 820. Въпреки това именно базови апарати като Lumia 620 представляват най-голямата възможност за растеж на компанията.

Lumia 620 е предложението на Nokia за отключено Windows Phone 8 устройство и глобална аудитория. Неговият младежки и забавен дизайн е типичен за серията Lumia и с него финландците се опитват да се отличат от моделите на конкуренцията в същия ценови сегмент. Lumia 620 е двуядрен смартфон с 512MB RAM и като такъв не е пълен с екстрите на своите по-скъпи колеги. Екранът е под 4 инча, дизайнът определено търпи критика и няма възможност за безжично зареждане. Въпреки това наличието на NFC, добрият екран и читавата камера го правят привлекателен модел за онези, които не могат да отделят повече пари при покупката на смартфон.

Независимо коя от разцветките на модела предпочетете – има от в бяло, черно, жълто, синьозелено и лилаво – Lumia 620 направо плаче да бъде забелязан от околните. Под шареното му покритие на външен вид апаратът има известна прилика с богатия на функции Lumia 920, поне що се отнася до разположението на камерата и вида на бутона. Тези прилики обаче не винаги са за добро. Въпреки че телефонът е с височина едва 4.5 инча и ширина 2.4 инча, той е доста тежък за размерите си (128 грама) и е дебел колкото всички други Lumia модели. Заоблените ъгли са типични за Lumia 620, но пък острата повърхност там, където екранът среща страните, определено се усеща ако стиснете апарата в ръка.

Lumia 620 е с 3.8-инчов дисплей с резолюция от 800х480 пиксела (WVGA). Ярките елементи на интерфейса на Windows Phone правят дисплея да изглежда добре, но поздравление заслужава именно Nokia и чудесният филтър, който намалява до минимум отразяването в екрана. Когато яркостта на дисплея е на стандартната си стойност и функцията sunlight readability е включена, спокойно може да четете навън при ярко слънце.

В средата над екрана е разположена предната VGA камера, а под него са трите капацитивни чувствителни на допир бутона на Windows Phone. Първият е за връщане назад, вторият е командата Start/гласови команди, а третият е за търсене. Апаратът разполага със стандартен 3.5-милиметров аудио жак, както и MicroUSB порт за зареждане и връзка с компютър. Отдясно на страничния корпус са бутоните за управление на звука, включване и предпазния капак на камерата. Обърнете Lumia 620 на обратно и ще видите втора 5-мегапикселова камера със светкавица. За да поставите microSD карта (максимален капацитет до 64GB) обаче ще трябва да извадите капака. Също толкова неудобно е поставянето и на SIM картата, като за целта трябва дори да извадите и батерията.

Lumia 620 работи под Windows Phone 8, така че получавате стандартните за операционната система функции. Телефонът поддържа и повече от един имейл акаунт и акаунт за социални мрежи. В по-голямата си част Lumia 620 позволява да извлечете от Windows Phone 8 същата функционалност, както и при всяко друго устройство с тази платформа. Тук са Microsoft’s Office suite, дигитален потфейл, браузер, органайзери и др. Към тях Nokia е добавила собствени приложения като Nokia Care, City Lens  (за добавена реалност), maps, Nokia Drive и Smart Shoot (филтри за камерата). Nokia Music обаче отсъства.

Като бонус получавате Neаr Field Communication (NFC), но не и безжично зареждане. Липсата на последното обаче не може да бъде сериозна критика, тъй като все пак Lumia 620 е базов модел. Именно поради това пък камерата на телефона заслужава адмирации, тъй като цветовете са доста ярки и кадрите стават автентични. Резолюцията не е така добре изразена като при 8-мегапикселните модели, но ако възнамерявате да ползвате камерата, за да попълвате колекцията си от снимки в социалните мрежи и да ги пращате на приятели, Lumia 620 върши чудесна работа. Същото се отнася и за видео клиповете, които са в 720р при 30 кадъра в секунда. Всички снимки и клипове, които заснемете, може да съхраните в 8-те GB сторидж, които са вградени. Освен това получавате още 7GB към вашия Skydrve акаунт.

Една от малкото, но все пак доста съществени области, където Lumia 620 не се представя добре е качеството на звука при разговори. При всички тези характеристики, които съпровождат съвременните смартфони понякога забравяме, че те все пак са средства за комуникация. Тук апаратът не е сред най-убедителните: често присъства бял шум, а гласовете звучат малко размътено. Случва се силните тонове да бъдат изкривени и общото усещане е, че говорите през наистина евтин телефон. Показателен в това отношение е и фактът, че разговорът през говорителя на Lumia 620 звучи по-добре от този през слушалката. На 7 от 10 пункта сила на звука, силата на гласа е приятна и не дразни ухото.

Nokia Lumia 620 е доста прилично предложение, що се отнася до базовата функционалност. Апаратът има екран, позволяващ да го ползвате пълноценно и в ярките слънчеви дни, а камерата е приятна изненада. На противоположният полюс обаче е посредственото качество на разговорите. Не се наблюдават прекъсвания или нещо по-сериозно, но звукът определено не се възпроизвежда по най-добрият начин. Ако сте склонни да преглътнете това и някои глупави дизайнерски решения като трудния достъп до SIM и microSD картите, Nokia Lumia 620 е добър вариант за първи стъпки в света на Windows Phone 8.