Ултрабук: Lenovo IdeaPad Yoga

2199 лв.

Производител

Lenovo

Спомням си, че за IdeaPad Yoga се заговори още през лятото, когато Lenovo показа няколко снимки на своя най-нов проект на комбинация от ултрабук и таблет. Всъщност, от плеядата дебютни Windows 8 устройства трудно ще може да намерите по-оригинално и интересно предложение. Нито новият Surface на Microsoft, нито конкурентът в Мас лагера MacBoook Air на Apple могат да се похвалят с толкова интересен дизайн и гъвкавост. При това съвсем буквално.

Оказа се, че сдобиването с тестова бройка не е лесна задача поради все още ограниченото предлагане на модела. В ръцете ни все пак попадна не какво да е, а най-мощният вариант, наличен на пазара – 13-инчовият модел с Intel Core i5 и 128GB SSD. Lenovo IdeaPad Yoga е в класа на ултрабуците, т.е. отговаря на петте основни критерия на Intel за 2012 година: процесор Ivy Bridge, дебелина под 18мм, наличие на USB 3.0 и/или Thunderbolt порт, излизане от хибернация до 7 секунди и 5 часа живот на батерията. За разлика от десетките си конкуренти в този клас, Yoga-та може да се похвали с уникален“хибриден” дизайн с метални панти, който позволява клавиатурата да се завърти около тях на 360 градуса, така че да застане практически изцяло „на гърба“ на дисплея. Това превръща ултрабука в пълноценен Windows 8 таблет с мултитъч, много подобeн на Surface. Пантите обаче позволяват още две положения на устройството – „палатка“ и „поставка“. Първото е много удобно за поставяне на бюро или друга равна повърхност, докато при варианта “поставка” екранът е непосредствено пред очите ви и може да го сложите на коленете си или на диван. Завъртането на екрана над 180 градуса назад автоматично изключва клавиатурата, за да се предотврати инцидентното натискане на клавиши, докато използвате Yoga като таблет. Освен това, панелът около клавиатурата е със специална гумирана текстура срещу изтриване и е мъничко по-висок от самите бутони, т.е. те изобщо не контактуват с повърхността, върху която поставяте устройството. 

Както вече споменахме, освен с хибридния си дизайн, Lenovo IdeaPad Yoga впечатлява и с характеристиките си. Дебелината му е едва 17мм, а теглото – под 1.5 кг, което е едва със 140 грама повече от актуалния модел MacBook Air. В този тъничък корпус са напъхани процесор Core i5-3317U (1.7Ghz честота с турбо режим до 2.6GHz) с видео Intel HD Graphics 4000, 4GB DDR3 памет (разширяема до 8GB), и 128GB SSD. Наличните интерфейси са по един USB 3.0 и USB 2.0 порт, HDMI изход и картов четец. RJ45 порт липсва, предвид минималната дебелина на ултрабука, но пък имате Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n и HD 720P уебкамера. В максималната си конфигурация устройството се предлага с Core i7 и 256GB диск, за съжаление отново без външно видео. Екранът определено е сред най-впечатляващите на пазара – IPS панел с устойчиво на надраскване стъкло и резолюция 1600×900 пиксела, върху която цветните теми на Windows 8 изглеждат невероятно. Мултитъч функционалността му е активна и в режим лаптоп, което е допълнително удобство, дори се поддържа и т.нар. Motion Control, с който може да въвеждате команди чрез жестове, разпознавани от камерата, подобно на Kinect. Може също да работите с Metro интерфейса или с класическия изглед, независимо в какво положение е вашия ултрабук. Превключването между тях става с Win бутона на клавиатурата или с малкото Win копче върху рамката на екрана. Аз съм сравнително консервативен, но точното и адекватно управление с докосване за пръв път ме накара да се почувствам комфортно да работя на лаптоп без външна мишка. Подобно беше и положението при клавиатурата – бутоните са страшно удобни, достатъчно големи и същевременно раздалечени един от друг, тихи, но не твърде меки. Личеше си положителното влияние на бизнес моделите ThinkPad, както в изчистения вид, така и в качеството на изработката.

Комбинацията от новия Windows 8 и SSD помага на IdeaPad Yoga да стартира изключително бързо, независимо дали го пускате за пръв път или го активирате след състояние на хибернация. Win8 е и първата операционна система с вградени алгоритми за предпазване на SSD-то от износване, така че може да бъдете спокойни за данните си. Core i5 процесорът се справя с лекота с всякакъв мултитаскинг, макар че неговият графичен чип няма да ви позволи да играете нови и ресурсоемки РС игри. Въпреки това, за система, която не акцентира върху гейминга, 3D Mark 2006 резултат от малко под 4500 точки никак, ама никак не е лош (мога само да си представям как би изглеждал GTA V на такъв дисплей!). Инсталираният набор от софтуер включва Lenovo Transition (управление на Fullscreen режимите), Lenovo Support, Skype, Microsoft Office 2013 (за жалост, само тестова версия), Intel’s AppUp store, Lenovo Cloud Storage (алтернатива на Dropbox, GoogleDrive и т.н.), eBay, Evernote и дори тестова версия на McAfee Security Advisor. Нямахме физическата възможност да тестваме живота на батерията, но според ревютата в западните хардуерни сайтове, на тестовете сBattery Eater, която максимизира работата на системата докато батерията падне, Lenovo IdeaPad Yoga изкарва 181 минути, което би се сторило на някого малко недостатъчно. От друга страна при нормална, ежедневна употреба моделът с лекота издържа между шест и седем часа в зависимост от яркостта и натоварването на процесора.

По отношение на хардуера и производителността си Lenovo IdeaPad Yoga е типичен представител на модерните ултрабуци, които комбинират мощен процесор и свръхкомпактни размери. Уникалното тук е хибридният дизайн, който е не само рекламен трик, а реално решение за различни ситуации. Негативите на модела са лесно пренебрежими и се свеждат практически до недостатъчно издръжливата батерия. Положителните характеристики на Lenovo IdeaPad Yoga обаче с лекота ги компенсират и превръщат модела в едно от най-интересните и оригинални предложения за Windows 8-базиран ултрабук. Чудя се, кога ли ще видим такова решение, примерно, с GeForce GTX 660M?