Тоалетните на бъдещето

Всяка година населението на планетата набъбва с около 80 млн. души, а потреблението на вода – с 64 млрд. кубически метра. Точно толкова, колкото изтича и по река Нил за същия период от време. Същевременно – недостигът на вода в редица страни става все по-осезаем. Според по-песимистично настроените учени човечеството се е устремило от дълго време към глобална водна криза.

Какво можем да направим и ние по въпроса? Като започнем да пестим! И какво по-добро място за начало от мястото, което посещаваме около 2500 пъти в годината, но което рядко става повод за разговор на масата. В което прекарваме цели 3 години от живота си. От тоалетната.

Как си представяте, че т.нар. 00 ще изглежда след няколко години?

Със сензорни екрани вместо ръчки, с виртуални гласови асистенти, на които да си поръчвате ново руло тоалетна хартия, когато се оказва, че сегашното е свършило в най-неподходящия момент? Може би. Преди това обаче те ще се превърнат в саморегулиращи се умни машини, чиято цел ще да се преборят с предстоящата водна криза. Ще пестят до 83 процента повече вода, ще комбинират няколко продукта в едно, а някои от тях ще превърнат помещението дори и в своеобразно работно пространство.

Да вземем за пример Equa на бразилската дизайнерка Джулиана Лопес. Този продукт обвързва в едно тоалетна и мивка. На пръв поглед може и да ви се струва налудничаво. Помислете обаче колко вода отива, докато си миете зъбите, ръцете, лицето. Колко по-добре щеше да бъде, ако тя се използваше за още нещо – например за тоалетната. Това е идеята на Лопес, като нейната Equa може да спести до 25 процента вода.

Точно такава е концепцията на Roca и техният W+W (Washbasin + Watercloset) продукт. Тук обаче пространството ще пропъжда зловонните бактерии, а компанията е предвидила и решение за постоянно работещите – масичка за лаптоп. Хитро, нали?
Дали обаче в желанието да се ограничи консумацията на вода и да се наложат новите видове тоалетни, определени правителства няма да повторят прословутата ситуация в САЩ от 1994 г., когато хората замениха репликата „Пст, искаш ли да си купиш трева?” с

„Пст, какво ще кажеш за една нелегална тоалетна?”

Не е тайна, че Уиндзър, Онтарио в Канада, на границата със САЩ, винаги е бил убежище за хора, обичащи да вършат сделки под тезгяха. В средата на XIX век роби намираха своята свобода през подземната железница. През Сухия режим момчетата на Ал Капоне вкарваха алкохол от Уиндзър, а през 1994 г. хиляди американци се стекоха в града, не за да се освободят от някого или за да пийнат чаша водка, а за да си купят… тоалетна.

Причината за всичко това е изключително нелепа. Новият тип контрабанда е предизвикан от закон, подписан от Джордж Х. У. Буш и влязъл в сила от 1 януари 1994 г. Той постановява, че всички тоалетни, които се продават в страната, не трябва да използват повече от 6 литра вода при всяко пускане на кранчето. С други думи – два пъти по-малко от стандартното. Така на практика всички американци, които трябваше да обзаведат новите си домове или решават да подменят старата си тоалетна с новите модели по закон, имаха един и същи проблем. Натискането на кранчето само веднъж не вършеше никаква работа. То трябваше да бъде натискано отново и отново, докато всичко не бъде измито както трябва. Това от своя страна обезсмисли тотално цялата идея за съхранение на водата. Проблемът допълнително се усложняваше и от факта, че продажбата на старите тоалетни в САЩ бе абсолютно нелегална по онова време. Глобите бяха солени, а някои хора можеха да влязат и в затвора за подобно нещо.

Гневни на своето правителство, американците решиха сами да потърсят отговор проблемите си. И го откриха в дупка в закона – ако тоалетната не е купена в САЩ, то тя може да бъде инсталирана в дома. Така че ако след 1994 г. сте видели американци, пътуващи с автомобила си от Уиндзър към САЩ с тоалетна, закачена на покрива, вече знаете каква е била причината. Това спокойно може да се случи и днес, тъй като законът е все още валиден. За щастие на жителите на Америка обаче новите модели тоалетни, ползващи по-малко вода, са значително по-ефективни в цялостното отмиване.

Каква е поуката от всичко това?

Очевидно, решението на проблема с водата не е изцяло в по-малкото й потребление, а в максималното й оползотворяване. Подобно на Equa и W+W, и Home Core комбинира мивка и тоалетна в едно. Нищо, че прилича на кафе машина. Тази тоалетна е създадена така, че да пасне и на най-малките помещения. За по-суетните е предвидена и масичка с малко огледало.

Разбира се, никой не казал, че тоалетните на бъдещето ще бъдат просто най-обикновени уреди, боравещи по-ефикасно с водата. В Япония и някои страни в Европа те

вече са се превърнали в истинско технологично чудо

С натискането на един бутон може да си загреете бързо седалката, при други капаците се вдигат автоматично, когато влезете в помещението, трети ви пускат специални звукови ефекти и т.н. Не всички обаче биха предпочели да ползват тоалетна, за която е нужно упътване. „Ако влезете в тоалетна в Токио, пред вас ще се изправи стол по модел на кораба „Ентърпрайз” от Стар Трек – разказва за MSNBC американката Ким Терка, имала удоволствието да навести една от тоалетните на бъдещето. – Имаше си цял контролен панел с множество копчета. Щом я видях, изпаднах в бурен смях. После започнах да натискам всички бутони, за да видя за какво са.”

Друга американка на име Мери, която пожелава да не споделя своята фамилия, решава да посети клиент в Япония. „Трябваше да отида до тоалетната. Изведнъж, щом седнах, прозвуча някакъв звук – разказва тя. – Сега, когато се замисля, осъзнавам, че той е бил на дъждовна гора. По онова време обаче ми заприлича на аплодисменти.”

Няма как да не споменем факта, че тоалетните на бъдещето ще бъдат не само пестеливи играчки, но и своеобразни доктори. Някои продукти в Япония вече

анализират и урината на хората

– например тестват за диабет, а впоследствие препращат резултатите по безжичен път или до домашния компютър или до този на джипито. Според Лемора Кампос от американския производител на водопроводи TOTO, след няколко години тоалетните ще се превърнат в системи, които ще ни предупреждават за различни заболявания и ще ни информират ежедневно за нашето здраве. Други пък не само, че няма да използват вода от тръбите, но ще работят и без да са вързани към канализация и ще генерират електричество! Поне такава е идеята на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, които през 2011 г. дариха 42 млн. долара за разработката на подобен продукт, който да бъде от полза за над 2.6 млрд. души от цял свят, които нямат достъп до санитарен възел. Кой е казал, че тоалетните не се развиват?