Продажбите на 4G LTE смартфони ще се утроят догодина

През 2013 г. интересът към 4G LTE смартфоните ще нарасне значително и техните продажби могат да станат до три пъти повече от тези до момента, твърди Strategy Analytics.

Изследователската компания счита, че докато през 2012 г. продадените 4G LTE смартфони са били 91 милиона, то през 2013 г. те могат да достигнат 275 милиона, което ще бъде рекорд за 4G LTE производителите.

Основни движещи фактори зад възхода на новата технология отново ще бъдат Apple и Samsung, чиито iPhone 5 и Galaxy SIII са сред най-популярните модели от този тип. Трети производител с потенциал да се намеси в битката за пазарен дял е LG, но не бива да се забравят и компании като Nokia, HTC, Motorola, Blackberry, Huawei, ZTE и Pantech, всяка от които ще има претенции да участва в LTE пазара.

Високите продажби на новите модели ще бъдат стимулирани от нарастващото търсене на пазари като Съединените щати, Великобритания, Япония, Южна Корея и Китай.

“Очевидно е, че 2013-та ще бъде годината на 4G. Продажбите на LTE смартфони за пръв път ще надминат четвърт милиард”, обяснява Нийл Маустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics. “Много оператори и производители ще пуснат десетки LTE модели в много страни по целия свят. LTE пазарът бързо стана ценен и бързо развиващ се сегмент, който нито един оператор, производител или дистрибутор не може да си позволи да пренебрегне”.