Android устройствата в Европа и САЩ са най-заплашени

Ако живеете в Европа и Северна Америка и сте потребител на Android устройство, вероятността да попаднете под ударите на зловреден троянски кон, който да открадне парите ви е по-голяма от всяко друго място.

На свой ред ако живеете в Азия е много по-вероятно да бъдете мишена на агресивни непоискани рекламни съобщения и досадни реклами.

Това са два от изводите в нов доклад на компанията за дигитална сигурност Bitdefender, които са направени след наблюдения в периода 1 януари и 1 декември 2010 г.

Сред държавите, където е най-вероятно да бъдете засегнати от зловреден софтуер за Android, който може да открадне парите ви, са Съединените щати (16 процента), Франция (15 процента) и Румъния (15 процента).

В Азия ситуацията е малко по-различна като там агресивните реклами са най-големият проблем за мнозинството потребители. Въпреки че по същество те не могат да бъдат определени като зловреден софтуер, те се считат за нежелани, тъй като нарушават нормалната работа на потребителите. В някои от случаите те изяждат толкова много от системните ресурси на устройството, че то практически става неизползваемо, се казва още в доклада на Bitdefender.

Съобщенията за атаки от зловреден софтуер и агресивни реклами през втората половина на годината са се увеличили с цели 292 процента спрямо първата. Най-често срещаните програми, които могат да ви навредят, са Android.Trojan.SMSSend и Android.Trojan.FakeInst.