Евтини смартфони ще залеят пазара към 2017 г.

Повече от половината смартфони, които ще се продават към 2017 г. ще бъдат на цена под 150 долара, тъй като търсенето на евтини модели ще скочи значително в следващите години.

Това е основният извод в проучване на маркетинговата компания Informa, според която мнозинството от потребителите в близкото бъдеще ще се насочат именно към базови модели смартфони.

Informa очаква този тип модели да съставляват 52 процента от продажбите през 2017 г.

Според компанията в следващите няколко години характерът на пазара на мобилни телефони ще се промени драстично и скъпите модели с цена 200 и повече долара ще отстъпят място на евтини бюджетни предложения.

Цените на популярни апарати като Galaxy S III и iPhone 5 с договор в Съединените щати започват при 200 долара, но Droid Razr Maxx HD стига дори 300, а същото се отнася и за версиите на iPhone 5 с повече място за съхранение. Точно такива телефони обаче доминират пазара в момента, показва проучването на Informa – за 2011 г. 83 процента от смартфон продажбите се падат именно на скъпи модели.

“С развитието на пазара той ще се подали на два лагера”, обобщава прогнозата си за бъдещето Informa. “От една страна ще бъдат скъпите модели, които непрекъснато ще се подобряват и ще предлагат най-различни иновации, а от друга страна ще са мнозинството последователи, които ще залеят масовия пазар”.