М. Горанов, Телепоинт: Колокацията е услуга на бъдещето

Сгушен на тиха уличка в центъра на София, най-големият дейта център у нас Телепоинт представлява оживено кръстовище в информационната магистрала не само в България, но и в доста по-широк регион. Срещата ни с Милен Горанов започва с подробен тур из няколко от стаите, където мирно съжителстват сървърите на стотици известни компании, познати на крайния интернет потребител и само неспирното жужене на климатиците издава, че през тях минава огромен трафик. Успяваме дори да надникнем в помещението, използвано от Google – интернет гигантът също се е доверил на Телепоинт и е разположил тук сървърите си за цяла Източна Европа. След опознавателната разходка сядаме в конферентната зала, където Милен обяснява подробно какво е това колокация, какви са предимствата на тази услуга и защо моделът, който работи не трябва да се променя.  

ИЦ: Бихте ли се представили на читателите – как се казвате, какъв пост заемате във фирмата и от колко време сте тук?

МГ: Казвам се Милен Горанов и съм „Мениджър по качеството“ в Телепоинт. Тук съм от самото създаване на фирмата отпреди четири години и отговарям за това всички да вършат работата си по най-добрият начин.

ИЦ: Разкажете накратко каква точно е дейността на Телепоинт.

МГ: Телепоинт е първият в България независим дейта център. Това означава, че не сме обвързани с нито един от телекомите у нас и даваме еднакви възможности за свързване на всичките ни клиенти. Нашата основна услуга е колокацията – една специфична среда с непрекъсваемо токозахранване, климатизация, контрол на достъпа и инженерна поддръжка. Всяка една фирма, която предлага различна интернет-базирана услуга като мейл сървър, хостинг, отделен сайт и т.н. и за която е недопустимо тя да спре, може да остави сървърите си при нас. Най-общо казано, ние предоставяме на клиента среда, в която той може да разполага и да оперира с машините си.

ИЦ: Как се прави бизнес с услуга като колокацията у нас и кои са особеностите, с които трябва да се съобразявате тук?

МГ: Стартирането на такъв бизнес не е лесно, най-малкото защото е необходима сериозна първоначална инвестиция за закупуване на оборудване. Трябват UPS устройства, климатици, а също и яснота относно дизайна на един дейта център, тъй като едно такова съоръжение не е просто стая, пълна с техника. Необходими са познания за въздухопотока, изграждането на трасетата и др.

Когато стартирахме Телепоинт в България нямаше друг подобен център. Нашият опит като инженери идваше от това, че преди сме работили за най-големите телекомуникационни компании и имахме опита и наблюденията как функционират нещата.  

ИЦ: Скъпа услуга ли е колокацията за българските условия?

МГ: Ако става въпрос за малка фирма с персонал от пет човека,  която разполага само с един сървър, за нея подобна услуга не е необходима, тъй като просто може да държи сървъра в офиса си. Но ако имате няколко сървъра, те вече създават предизвикателства – къде ще ги държите, как ще ги захранвате, как ще ги охлаждате, кой ще контролира достъпа и т.н. А ако говорим за голяма компания с десетки или стотици офиси в цялата страна, колокацията става задължителна услуга, тъй като при внезапно спиране на тока или друга авария загубите могат да са огромни. Това, което предлагаме са различни възможности, съобразени с конкретните нужди на отделния клиент, но като цяло използването на колокация като услуга не излиза по-скъпо от това да държите сървърите си в офиса с тази добавена стойност, че тук имате гаранция за функционирането им.

ИЦ: А конкуренцията?

МГ: Такава съществува и като всяка конкуренция не е за подценяване. Само в София има няколко дейта центъра, но това, което ни даде предимство бе фактът, че стартирахме първи. Освен това ние сме единственият такъв център в страната, който е сертифициран по стандарта за качество ISO 9001 и по стандарта за информационна сигурност ISO 27001.

ИЦ: Кажете нещо повече за техническото обезпечаване на дейта центъра ви.

МГ: Инсталациите при нас са изградени на принципа N+1, което означава, че когато ти трябва дадена бройка от определено устройство, ти добавяш още едно за сигурност – ако е необходим един UPS, ние предлагаме два; ако са необходими три климатика ние осигуряваме четири и т.н. Допълнителната бройка дава сигурност в случай, че при някое от основните устройства възникне проблем. В това отношение Телепоинт е най-високият клас дата център в България – Tier 3+. Разполагаме с два трансформатора, три дизел генератора и четири групи UPS устройства и всичките ни системи са много резервирани.

ИЦ: Кои са основните проблеми пред сигурността на информацията в един дата център?

МГ: Клиентите ни идват при нас, защото знаят, че ние сме в състояние да им осигурим 99.99999 процента сигурност на сървърите и данните, съхранявани при нас. Поддържането на постоянен ток и охлаждане, както и физическата сигурност на обекта са абсолютен приоритет във всеки един момент. Въпреки това заплахи за сигурността винаги може да има и те са няколко вида – форс мажорни обстоятелства като природни бедствия, които никой не може да предвиди, авария в наличната техника, както и човешка грешка. Може би най-голям е шансът да се случи именно последното, тъй като в случай на авария в техниката тя може да бъде заменена пълноценно докато се ремонтира, докато човекът дори неволно може да предизвика голям проблем. Ето защо нашият персонал е съставен от изключителни специалисти, които са най-добрите в това, което правят именно за да не се случват такива неща.

ИЦ: Как се отрази на дейността ви земетресението през май?

МГ: За щастие при нас нямаше никакви щети, макар че в някои други подобни центрове се получиха известни аварии. Нещо подобно се случи и съвсем наскоро, когато един много голям дейта център в Ню Йорк се оказа залят поради наводненията, предизвикани от урагана Санди, и временно преустанови дейността си.

ИЦ: Кои са основните ви клиенти сред големите имена в бизнеса у нас и от чужбина?

МГ: В момента имаме около 600 клиенти, които варират от малки фирми през интернет доставчици до големи хостинг компании. Те са както български, така и от целия Балкански полуостров и извън него като големи компании от ранга на Level3, TeliaSonera и др. Тук е популярната имейл услуга АБВ, хостинг компании като Host.bg, Most Computers и др. Дори сървърите на Google за цялата Източна Европа са разположени при нас. Общото за всички е, че те предлагат някаква услуга или имат бизнес, при които нуждата от постоянно работещи сървъри е безусловна.

ИЦ: Как се движи пазарът на услуги като вашата у нас в последно време? Има ли криза в бизнеса ви? Накъде се ориентират приходите в последно време?

МГ: На първо време ние сме млада компания, която съществува от четири години. Въпреки това непрекъснато успяваме да вървим нагоре, да се разрастваме и да увеличаваме приходите си. Да, криза има, дотолкова доколкото тя засяга всички бизнеси. Някои фирми намаляват бюджетите си, други направо фалират, но на тяхно място се появяват нови, така че притокът на клиенти не секва.

ИЦ: Кои са новите  технологии, продукти и тенденции, които бихте искали да предложите на нашия пазар?

МГ: За разлика от много други бизнеси, колокацията е изключително консервативна дейност. Тук са утвърдени определени стандарти, които са възприети от всички и няма място за експерименти. Компаниите, които произвеждат специфичното за колокацията оборудване като климатици и UPS устройства наистина са съвсем малко. Например компанията Emerson, чиито климатици са утвърдени в бранша, използва един дизайн вече почти 20 години. Отделните параметри и стойности могат да се променят, но общите положения си остават едни и същи. Причината е проста – най-важното в колокацията е всичко да работи без прекъсване и когато такъв модел е намерен, то наистина не съществува причина, поради която да се промени.

ИЦ: Бихте ли посочили едно постижение, с което фирмата ви се гордее особено?

МГ: За нас най-важното постижение безспорно е фактът, че никога до сега не се е случвала авария или проблем, който да застраши непрекъснатото функциониране на инсталациите на клиентите ни. Това е най-голямото постижение както лично за мен, така и за целият екип инженери, защото в телекомуникационният бизнес непрекъснатата връзка е най-важното.

ИЦ: А нещо, в което не успяхте да постигнете въпреки желанието си?

МГ: За щастие няма нищо такова, нещата вървят гладко и се справяме с трудностите. Навярно причината за това се крие в сериозният екип, който сме събрали тук и работим с една-единствена цел: да бъдем най-добрите.

ИЦ: Как се прави кариера в компания като вашата? От какви специалисти имате нужда и какво трябва да знаят онези, които се надяват да работят тук?

МГ: При нас човешките ресурси са разделени на базата на тясната специализация. Тъй като залогът за това, което правим е огромен – осигуряването на непрекъсната среда на функциониране за стотици клиенти – за ни необходими специалисти, които са на върха на възможностите и уменията си. В момента Телепойнт се състои от около 30 души, но продължаваме да търсим нови кадри.

ИЦ: Дейта центровете ли са бъдещето на този тип услуги и нужди?

МГ: Да, защото информационният поток нараства непрекъснато. До неотдавна интернет пощите позволяваха няколко стотин мегабайта място за съхранение на писма, днес те дават на потребителите 5 или 10 гигабайта. Фотоапаратите имаха не повече от два или три мегапиксела, а снимките, които ставаха с тях, не надвишаваха по размер стотина килобайта. Сега хората си разменят снимки от по три-четири мегабайта или пък видео клипове от стотици мегабайтове. Всичката тази информация трябва да бъде съхранявана някъде и колокацията дава отговор на тези нужди.