Таблетите стигат лаптопите по доставки

Доставките на таблети за американския пазар през последното тримесечие на годината за пръв път ще достигнат и могат дори да задминат тези на лаптопи.

Основните фактори, които обуславят повишените доставки на таблети, са тяхната по-достъпна цена и голямото разнообразие в моделите, твърди анализаторската компания NPD DisplaySearch.

Популярни варианти като 199-доларовия Nexus 7 са ключови за онези 21.5 милиона бройки таблети, които производителите са разпратили по магазините в навечерието на празничния сезон. На свой ред доставките на лаптопи, готови да посрещнат бъдещите си собственици са едва 14.6 милиона бройки, изчислява NPD DisplaySearch.

Очакванията на компанията са, че през 2013 г. доставките на таблети за пръв път ще могат да надминат тези на преносими компютри – NPD DisplaySearch преценява, че за следващите дванадесет месеца по магазините ще бъдат разпратени 80 милиона таблета срещу 63.8 милиона лаптопа.

“Черният петък след Деня на благодарността и традиционната покупателна активност по време на празничния сезон ще бъдат изключително важни за търсенето”, обяснява анализаторът Ричърд Шим от NPD DisplaySearch. “С появата на Google Nexus 7 Amazon Kindle Fire 7 цената от 199 долара става все по привлекателна за потребителите”.