Mac OS X 10.9 може да включва Siri и Mapps

Новата ревизия на Mac OS X може да включва интегрирани в операционната система два от ключовите елемента на iOS, твърди сайта 9to5Mac.

Става въпрос за дигиталния асистент Siri и едноименната картографска услуга Mapps, които в момента са част от мобилната операционна система на Apple.

Позовавайки се на “достоверни източници”, сайтът твърди, че ранните версии на Mac OS X 10.9 съдържат варианти на Siri и Mapps. И двете функции все още са в ранна фаза на развитие и все още не е ясно дали ще намерят място в крайната версия на продукта. Това се отнася най-вече за Siri, която може да продължи да бъде ексклузивна екстра за най-новите версии на iPhone, i Pad и iPod Touch.

Очакванията са дигиталният асистент да се използва за изпълняването на гласови команди на Мас, а чрез Mapps разработчиците да могат да вкарват карти директно в техните Mac App Store приложения. Не е изключено Apple да създаде и самостоятелна десктоп версия на Mapps, както и да интегрира картите в някои от функциите на настолната операционна система. При всички положения обаче компанията ще трябва да бъде много внимателна с картовия си софтуер, след като той се оказа обект на присмех и укор, когато дебютира преди месец на iOS 6.