Трима в битка за поста на Пол Отелини

Трима са вероятните кандидати от редиците на Intel, които се готвят да спорят за поста на Пол Отелини. Настоящият изпълнителен директор и президент на гиганта Intel, ще напусне компанията през следващата пролет.

Официално той ще се оттегли на годишната среща на акционерите през май 2013 г. и ще излезе в пенсия.

“Пол Отелини бе много силен лидер и едва петият изпълнителен директор на компанията в 45-годишната история на Intel”, обяви по повод на рокадата Анди Брайнът, председател на борда на производителя на процесори. “Бордът е безкрайно благодарен на Пол за всичко, което той направи в осемте години начело на компанията”.

Въпросният борд ще се занимае и с търсенето на заместник и наследник на Отелини, а междувременно цели трима висши служители на компанията бяха повишени в ранг “изпълнителен вицепрезидент” – Рене Джеймс, шефка на софтуерния бизнес на Intel, Брайън Кързанич, ръководител на производството и Стейси Смит, директор на корпоративните стратегии. Не е изключено именно някой от тримата да бъде и сред кандидатите за CEO, който да наследи овакантения от Отелини пост.

От тях най-вероятен кандидат изглежда 52-годишният Кързанич, който стана шеф на операциите на компанията през януари тази година. Той е част от Intel от далечната 1982 г., когато се присъединява към производителя направо от Университета на Сан Хосе, където завършва със степен по химия.

50-годишният Стейси Смит пък е заемал различни позиции в отделите по продажбите и маркетинга на Intel и стана главен финансов директор през 2006 г.

Може би най-малки шансове има 48-годишната Рене Джеймс, която ако бъде избрана, ще стане първата дама.изпълнителен директор на компанията.