Интернет трябва да остане свободен

Интернет трябва да остане свободен. Опитите той да стане по-скъп, по-трудно достъпен и по-монополен, трябва да спрени. За това призова Ивайло Калфин по време на дискусия във връзка с участието на ЕС в Световната международна конференция по международните далекосъобщения късно снощи в Европейския парламент в Страсбург.

“Интернет днес е мощно средство и мнозина искат да го контролират, защото се страхуват от силата му и от хората в интернет”, заяви българският евродепутат.

През декември 163 държави, членуващи в Междурадния съюз на международните далекосъобщения се събират на световен форум в Дубай, където ще бъдат преразглеждани телеком регулациите.

Калфин посочи, че се очаква на форума да бъде предложена промяна на бизнес модела на интернет, която да ограничи неговото ползване. Една от идеите е въвеждането на такса за ползването интернет. Други мощни държави, сред които Русия, предлагат държавите да могат да управляват интернет на своята суверенна територия.

“Национален интернет? Това е оксиморон, това е непостижимо”, заяви Калфин.

Той предупреди, че на конференцията ще се обсъждат и предложения държавите, наред с международните организации да имат равни права да решават за интернет адресите и имената на домейните, което би означавало край на сега съществуващата система от многобройни играчи, които взаимно се контролират, оставяйки така интернет свободен.