RiM: BlackBerry 10 ще ни върне клиентите

Изпълнителният директор на Research in Motion Торстен Хайнс внушава респект дори само с външния си вид. Високият почти два метра немец, който заемаше ръководен пост в Siemens преди да оглави канадският производител на смартфони, изглежда спокоен, уверен и дори отпуснат. Зад тази фасада обаче се крие огромно напрежение, защото следващите шест месеца ще бъдат ключови за компанията и нейните продукти.

Новата операционна система BlackBerry 10 стартира на 30 януари и Ханс се надява, че ще може да нарече следващата глава от историята на RiM победоносно завръщане. Нищо не пречи обаче нещата да се развият и в точно обратната и нежелана посока и компанията така и да не успее да се възстанови от своеобразния нокдаун, в който е изпаднала в момента.

Въпреки това Торстен Хайнс и екипът му са оптимистични. Успоредно с платформата, RiM ще покажа и два чисто нови смартфона, а скоро се очакват и още плодотворни партньорства.

Как тогава ще се позиционира RiM с пускането на BlackBerry 10?

“Създаването на BlackBerry 10 не бе продиктувано само от желанието да построим нова операционна система или пък да пуснем нов модел таблет”, разказва Хайнс. “В момента навлизаме в нов етап от развитието на мобилните технологии. Днес те вече имат изчислителна мощност, която почти ги доближава до лаптопите и настолните компютри. Затова идеята ни не е просто да пуснем нова операционна система, а да придвижим компанията отново към лидерската позиция в мобилните изчислителни технологии”.

Според Хайнс BlackBerry 10 е цяла нова платформа, в която са вложение огромни усилия.

“Преди две години, когато стартирахме разработката на следващата OS трябваше да решим дали ще правим собствена платформа или да ползваме софтуер с отворен код”, спомня си шефът на RiM. “Тогава купихме платформата QNX, която е чудесна, но тя става само за основа”.

Навлизането на мобилните технологии във все повече аспекти на живота позволява на операционни системи като BlackBerry 10 да се превърнат в нещо много повече от обикновен софтуер за телефон.

“Ще ви дам два примера”, обяснява Хайнс. “Чрез NFC (near-field-communication) технологията информацията да всеки един пациент може да бъде събирана в обща база данни. Когато лекарят влезе в стаята, той получава пълен достъп до диагностиката и състоянието на пациента – какви операции са правени, как да протекли, какви лекарства са предписани и т.н.”

“Друг пример – вашият автомобил. Коя е последната версия на софтуера за него, има ли ъпдейти, какво е текущото състояние, трябва ли да направя нещо? Подобна рамка може да се приложи в най-различни индустрии: бизнеса, здравеопазването, автомобилостроенето и т.н.”

RiM няма опита в създаването на болнична апаратура, но в лицето на BlackBerry 10 компанията счита, че има платформа, която може значително да увеличи производителността и ефективността на оборудването в болниците. Според Торстен Хайнс това няма как да стане само за шест месеца, но това е целта, към която компанията се движи.

А какво да кажем за iOS, Android и другите конкуренти?

“Битката с тях е задължителна, защото именно в конкуренцията се раждат иновациите. Ние обаче имаме увереност, произлизаща от платформата, която правихме цели две години. Тя е най-напредналата мобилна платформа на света, защото е чисто нова и е създадена именно с оглед на новите изисквания и услуги”, не крие увереността си немецът. Другите операционни системи може и да имат по-голям дял, но те са стари и вече не са толкова актуални, счита той.

До 30 януари не остава много време и RiM подготвя активна кампания, с която да промотира новата си операционна система.

“Имаме много канали в социални мрежи като Facebook и Twitter, където следим мнението на хората. Особено важни са онези клиенти, които са ползвали BlackBerry и след това са се прехвърлили на други платформи. Искаме да знаем защо са го направили и какво мислят за новите си операционни системи. Някои вече направо казват, че биха искали да се върнат и точно този сегмент е най-важният за нас”.

RiM определено ще се нуждае от всеки завърнал се в лоното на BlackBerry, защото колкото и оптимистичен да е Хайнс, истината е, че iOS и Android на практика предлагат същата функционалност. Естествено, немецът не е съгласен с това.

“Ако обърнете внимание на интеграцията на BlackBerry Hub ще видите колко лесно е да действате през нея за разлика от всяка друга OS. Отвори Facebook, отговори на съобщение. Отвори LinkedIn, направи ъпдейт. Отвори имейла, напиши писмо. Всичко става в една обща рамка и ВВ10 ще се превърне в доста интуитивен потребителски интерфейс”.

BlackBerry не би било BlackBerry без QWERTY клавиатурата и в централата на RiM отчитат това като един от малкото останали силни козове на компанията, може би заедно с повишената сигурност на устройството. Въпреки това успоредно с новата си операционна система RiM ще пусне два модела смартфони – един с физическа клавиатура и един с тъчскрийн.

“QWERTY сегментът е практически наш, никой не прави физически клавиатури както ние. Затова ще се опитаме да задържим този сегмент и да го разширим доколкото можем. Що се отнася до тъчскрийн пазара, там наистина не присъстваме много. С новия ни тъчскрийн апарат ще се опитаме да спечелим малко повече пазарен дял, най-вече в Съединените щати”.

Информационната агенция Bloomberg твърди, че ще видим въпросните две нови BlackBerry модела през февруари, но Торстен Хайнс е уклончив по въпроса. 30 януари е премиерната дата и тогава двете устройства ще бъдат показани на медиите. Скоро след това ще ги видим и по магазините, но конкретна дата не се посочва. Трудно е да си представим тълпи от хора, редящи се за своята бройка, но честно казано Research in Motion наистина няма избор. Две години труд и сериозна загуба на пазарен дял междувременно не оставят много възможности. BlackBerry 10 може да бъде началото на нов период или краят на една компания.