Запознайте се с Baxter – новият ви служител

Baxter е служител-мечта, който може да прави какво ли не – не се уморява, кара двойни смени, обслужва заводските машини и се занимава с най-различни иначе досадни задачи. Бихте ли го наели? Разбира се, но първо ще трябва да се справите с нарастващото недоволство на вашите служители. Защо?

Защото Baxter е робот.

Новото технологично достижение, дело на компанията Rethink Robotics бе представено по време на конференцията Techonomy в Туксон, Аризона. Baxter се продава за 25 000 долара и ако го използвате в рамките на стандартния 8-часов работен ден, той ще ви струва едва 4 долара на час – мизерна надница дори спрямо най-нископлатените човешки служители.

“До 10 години ще видим доста хуманоидни роботи”, категоричен е шефът на Rethik Robotics Родни Брукс, който е създател и на прахосмукачката-робот iRoomba.

Baxter има истинско лице и сензори, които засичат намиращите се наблизо хора. Брукс го определя като крачка напред в производството на подобни роботи и според него за момента това е най-близката до човека версия, която може да се създаде чрез една машина.

Новият робот е бил завършен тази есен, но функциите му непрекъснато еволюират, защото към него върви и софтуерна платформа, с чиято помощ може да се задават нови характеристики.

“Хората предпочитат да стоят далеч от ръчната работа”, твърди създателят на Baxter. “Средната възраст на работниците става все по-висока и нашата цел е да накараме компаниите да помислят за алтернатива на аутсорсинга”.