MeGa може да спре още преди да стартира

Възраждането на противоречивия онлайн хостинг Megaupload може да се окаже по-трудно, отколкото неговият създател Ким Шмиц предполага.

Немецът, който попадна в медийното внимание през януари тази година, когато луксозното му имение бе атакувано от новозеландската полиция, обяви наскоро, че възнамерява да стартира услугата MeGa, която да бъде продължение на Megaupload. Новата компанията трябва да бъде регистрирана в Габон, където потенциално да се възползва от по-слабото местно законодателство в областта на интелектуалните права.

Изглежда обаче, че Шмиц ще има сериозни трудности с осъществяването на инциативата си, след като правителството на малката африканска държава обяви, че незабавно ще затвори сървърите на Me.ga. Основната причина Шмиц да избере Габон бе, че по този начин компанията му е регистрирана с .ga, а не с .com.

Министърът на комуникациите на страната Блас Луембе обаче обяви, че вече е издал заповед всички сървъри на Me.ga да бъдат спрени.

“Габон не може да служи за платформа или параван за извършването на криминални нарушения като погазването на интелектуални права нито пък да бъде използвана от безскрупулни хора”, обяви Луембе в изявление.

Според адвокатът на Шмиц новата услуга все още дори не е стартирала, а поведението на Габон нарушава елементарния неутралитет, който страната би следвало да спазва предвид, че шефът на Megaupload все още не е осъден.

“Услугата ни не е прекратена, просто ще използваме различен домейн”, категоричен бе Айра Роткен, който е един от най-известните адвокати в Силиконовата долина.