Apple може да замени Intel при чиповете си

Apple проучва алтернативи на чиповете на Intel, които компанията използва от 2005 г. насам в своите Мас компютри, твърди Bloomberg.

Засега компанията флиртува с идеята тя да захрани персоналните си компютри с вариация на чипа, който се използва в момента при iPhone и iPad.

Инженерите на Apple вече са уверени, че чиповете, които днес се използват при мобилните устройства, могат да бъдат достатъчно мощни, за да се използват при настолни и мобилни компютри, твърди източник от компанията, пожелал да остане анонимен.

Ако бъде осъществена, промяната ще стане най-малко след няколко години, тъй като в момента Apple все още разчита на продуктите на Intel. Въпреки това пускането на собствен дизайн се превръща все повече във въпрос само на време, след като характеристиките на мобилните и настолните устройства стават все по-сходни, подчертава същия източник.

“Apple е компания, която обича сама да поставя началото на нови проекти и няма съмнение, че след като тя веднъж създаде свой чип, много други ще последват подобно развитие”, смята Сергис Мушел, анализатор от Gartner. “Ако мобилността се окаже по-важна от функционалността, тогава ще се създаде напълно различна среда за разработка”.