Ултрабук: HP SpectreXT Pro

Kогато неотдавна първите ултрабук модели се появиха на пазара, потребителите масово ги гледаха с известно притеснение. Те признаваха високата мощност, която се крие в тях, но не бяха сигурни дали цената не е прекалено висока, а очакванията – неоправдано големи. „Прекалено хубаво е, за да е истина”, често си казваха те и отминаваха. За щастие това недоверие вече е изцяло в миналото, а за това допринасят най-вече модели като HP SpectreXT Pro.

С тегло от едва 1.39 кг. и дебелина само 14.5 мм SpectreXT Pro е самото олицетворение на най-новата тенденция при преносимите компютри. Той е лек, елегантен, дискретен и в същото време мощен. С него може да отидете както на делова среща, така и да работите на пейка в парка. Да правите сложни бизнес отчети и да се наслаждавате на HD филми. Все още не сте убедени? Нека погледнем по-отблизо.

Както подобава съгласно дефиницията на Intel за ултрабук, в сърцето на SpectreXT Pro се крие изключително мощен Core i5 процесор на 1.70 GHz и с 3 МВ L3 кеш памет. Core i5 е повече от достатъчен за сериозен мултитаскинг и позволява да работите едновременно дори с тежки професионални приложения. Добавете към това до 4GB 1600 MHz RAM памет и получавате конфигурация с висока производителност и надеждност. Тези изключително важни качества само се подсилват от наличието на mSATA SSD диск с капацитет 128 GB. Тези страхотни нови дискове непрекъснато печелят все по-голям пазарен дял и изместват традиционните, но бавни и тромави HDD устройства. Наличието на SSD диск е гарант за изключително бърза работа с файлове като се започне от времето, необходимо за стартиране на компютъра до отварянето на най-различни по размер и разположение файлове. Действително 128 GB може да изглежда недостатъчно, но бързината и ефективността, които се появяват точно, когато са ви необходими, напълно оправдават надеждите.

SpectreXT Pro разполага с чудесен LED HD BrightView дисплей с диагонал от 13.3 инча, което е златната среда между големите, но не особено практични екрани и малките, но прекалено неясни нетбук модели. Дисплеят има максимална резолюция от 1366х768 пиксела, а благодарение на LED подсветката яркостта и контрастът на образа са на много високо ниво. HD филмите изглеждат наистина естествено на екрана и за момент дори може да забравите, че всъщност гледате не голям домашен телевизор, а компактен преносим компютър. За разлика от много преносими компютри, които не отделят достатъчно внимание на мултимедийните качества, SpectreXT Pro може да задоволи дори претенциозни в това отношение потребители със същата лекота, с която ще отговори на претенциите на онези, които настояват за повече сурова мощ. В допълнение към впечатляващия екран трябва да споменем High Definition Beats стерео колоните, които осигуряват изненадващо плътен за малките размери на модела звук. Вграденият графичен чип Intel HD Graphics 4000 може и да не е най-доброто GPU решение що се отнася до мобилния гейминг, но не забравяйте, че геймърските лаптопи са тежки и тромави, докато SpectreXT Pro е олицетворение на пъргавостта.

По отношение на свързването моделът предлага два USB порта (един от стандартния 2.0 модел и един от новия 3.0 за многократно по-бърза скорост при пренос на данни), както и HDMI порт, чрез който може да свържете външно HDMI устройство като фотоапарат, камера или смартфон, за да получите незабавен достъп до направените в движение снимки и видео клипове.

Клавиатурата на SpectreXT Pro също заслужава специално внимание, защото при нейният дизайн не е направен нито един компромис. Тя е пълна и също толкова функционална, колкото ако работите с настолен компютър. Клавишите са осветени с допълнителна подсветка. Освен това чрез технологията HP CoolSense ултрабукът автоматично регулира температурата си в зависимост от околната среда за още повече комфорт и удоволствие при употреба.

На ултрабук моделите се залага много като преносимият компютър на бъдещето. Гледайки HP SpectreXT Pro определено можем да видим защо надеждите на голяма част от производителите и потребителите се свързват именно с тези нови лаптопи. HP SpectreXT Pro е олицетворение на безкомпромисността: от елегантния външен и компактен вид до дремещата под капака му мощ, той е в състояние да задоволи претенциите на всеки един модерен потребител.

По материали от pcmania.bg