Освободи интернет за втора поредна година

Отбелязването на рождения ден на интернет (29 октомври) започна със свободен достъп до интернет в повече от 6 100 WiFi зони (хотспотове) По този подов дните до 4 ноември са обявени за Седмицата на свободния достъп до интернет в България, съобщиха организаторите на инициативата „Освободи интернет”.

Всеки желаещ може да стане част от движението „Освободи интернет” като отключи своя рутер за свободен достъп до мрежата в периода 29 октомври – 4 ноември (и дори след това). Така заедно ще съдействаме за намаляването на дигиталното разделение у нас и ще подкрепим утвърждаването на дигиталната култура, която ни помага да се развиваме, да работим и да се забавляваме. На сайта на инициативата (www.osvobodiinternet.com) могат да се намерят полезни видео инструкции за отключване на достъпа до интернет.

Проектът „Освободи интернет” беше иницииран през октомври 2011 година от група интернет-ентусиасти от Публисис МАРК Груп, които си поставиха за цел да превърнат България в най-голямата свободна Wi-Fi зона в Европа в рамките на един ден – 29 октомври 2011 г. В резултат на кампанията на рождения ден на интернет през 2011 г. в България бяха освободени над 1700 Wi-Fi връзки.