Huawei и ZTE са заплаха за американската сигурност

Китайските телекомуникационни компании Huawei и ZTE представляват заплаха за националната сигурност на Съединените щати, обяви комисия на Конгреса, след като проведе разследване на двете компании.

На гигантите трябва да бъде забранено да провеждат операции по сливания и придобивания на американски компании, препоръча още комисията. Според нея двете фирми не са успели да докажат, че са дистанцирани си от китайското правителство и военни.

Huawei и ZTE, които са два от най-големите производители на мобилни устройства и мрежово оборудване в света, отричат обвиненията.

“Китай има средствата, възможностите и мотивите да използва своите телекомуникационни компании за зловредни цели”, твърди Конгреса. “На базата на наличната секретна и разсекретена информация на Huawei и ZTE не може да се вярва и не можем да приемем, че те не са свързани с чуждо разузнаване и следователно представляват заплаха за сигурността на Съединените щати и нашата система”.

Създадена през 1987 г. от бившия член на Китайската народно-освободителна армия Рен Женфей, Huawei често се свързва с военните кръгове на страната. През миналата година тя и ZTE бяха заподозрени, че заедно с продадено от тях оборудване са инсталирали и кодове, четящи и предаващи важна информация обратно в Китай.