Фото апарат: Sony NEX-F3

ок. 600 долара

Производител

Sony

С пускането на своя Sony NEX-F3, японският гигант Sony на практика се опитва да обнови изцяло стартовия си клас компактни апарати с допълнителни лещи. Идеята е потребителите да получат най-новите ъпдейти и подобрения в областта на обработката на кадри, при това във форма и вид, които продължават да бъдат популярни и към момента. Въпреки че като хардуер и качество на картината не е много по-различен от вече спрения от производство Sony NEX-С3, новият Sony NEX-F3 предлага по-добро качество на видео записа и по-добри режими за автоматично снимане. Практическият резултат от това е, че доброто качество веч ее достижимо без да се налага по-задълбочено боравене с настройките. Sony твърди, че Sony NEX-F3 може да произвежда “професионални” кадри, така че е време да видим дали това наистина е така.

Sony NEX-F3 разполага със 16.5-мегапикселен сензор Sony EXMOR APS-C, който позволява снимки с максимална резолюция от 4912х3264 пиксела. Ако предпочитате да улавяте кадри в движение, апаратът ви предлага HD формат на видео запис в два варианта: MP4 (1440×1080 при 30 кадъра в секунда) и AVCHD (1080i при 60 кадъра в секунда).

По отношение на дизайна Sony NEX-F3 се намира по средата между джобен апарат и DSLR модел, като това важи както за размерите, така и за производителността. Алуминиевият корпус е сребърен на цвят и изглежда доста солидно. Единствено горната част е пластмасова, но това е нормално предвид, че там са изходите за светкавицата, за допълнителните приставки и няколко бутона. Моделът тежи 255 грама.

Що се отнася до ергономиката на модела, усещанията са разнопосочни. Например мястото на палеца определено не е там, където бихте поставили пръста си при естествения захват на апарата. Това не е голям проблем, но определено показва трудностите, пред които са изправени дизайнерите на модел, който трябва да е едновременно компактен, но и по-тежък. Освен това мястото за захват и упора също не е много практично, освен ако не сте с по-малки ръце.

Ако оставите настрана това, управлението на Sony NEX-F3 е доста интуитивно. Повечето операции включват един от общо седемте бутона на тъчскрийн дисплея и мутидирекционалния джойстик. Този тип управление е чудесно, ако използвате апарата за снимки от типа “насочи и натисни”, но ако искате да си поиграете с фините настройки липсата на достатъчно ръчни физически бутони може да ви попречи. Истината е, че това просто не е естественото предназначение на Sony NEX-F3, който е създаден, за да предлага почти-DSLR качество при лесно управление. Ако държите на комплексния характер на модела, може би е по-добре да се насочите към Sony NEX-7, който е за полу-професионалисти.

Извън това обаче екранът е доста ефектен и има опция за отваряне нагоре. Подобен тип екрани се използват с най-голям успех при портретни снимки, а поради високо ISO доста често дори не се налага да използвате светкавица. Освен това така може ясно да видите какво точно снимате.

В долната част на апарата е разположено отделението за батериите, слот за карта памет и място за монтиране на триножник. Имайте предвид, че моделът може да се зарежда и през microUSB порта.

Работата със Sony NEX-F3 е интуитивна, а качеството на снимките – доста добро. Дори и да не смените режима от стандартния Superior Auto. Понякога дори може да останете приятно изненадани от иначе слабичката 18-55 mn f3.5-f5.6 леща. Независимо от условията и включително и при слаба светлина, Sony NEX-F3 се представя добре. Скоростта на фокусиране е много добра за не-DSLR апарат, при все че в това отношение конкурентният Olympus E-P3 е по-добър. При тъмна среда автофокусирането е бавно и слабо, но това може да ес очаква от апарат с подобен капацитет.

Както вече споменахме, апаратът може да снима видео в два формата: AVCHD и MP4. Причината за това е, че докато AVCHD е с по-добро качество, MP4 е доста по-широко разпространен формат що се отнася до телевизори, лаптопи, смартфони и уеб платформи, които може да ползвате за възпроизвеждане на записаното. Но дори и относително по-базовият МР4 стига до 1440х1080 при 30 кадъра в секунда, което е добре. Единственият недостатък на видео режимите е, че не предлага същински 1080р х 60 кадъра в секунда. Такъв може да получите от по-високия клас NEX-5N. Въпреки това за всекидневна употреба видеото е повече от добро, а ако решите да пуснете някой от направените клипове в YouTube, там със сигурност ще мине за добър.

При цена от 600 долара Sony NEX-F3 определено не е евтин модел, но пък е добре позициониран между кежуъл апаратите и тези за по-професионални снимки. Ак отърсите алтернатива, може да погледнете серията Samsung NX Series или пък Olympus E-P3, макар че последният модел е с около 200 долара по-скъп. Ако по-скоро предпочитате да занижите цената, то Panasonic GF3 не е толкова добър, но пък е по-евтин. Ако сте решили, че бюджетът ви ще е не-повече, но не и по-малко от около 600 долара, то Sony NEX-F3 определено е решение, над което трябва да се замислите.