Hulu готви смяна на върха?

Изтекъл вътрешен документ показва, че не е изключено компанията за видео стрийминг Hulu да подготвя раздяла със своя изпълнителен директор.

В документа, който се състои от три страници, се загатва за “преходен план за нов изпълнителен директор” и “дискутиране на потенциални кандидати”.

Означава ли това, че сегашният ръководител на компанията Джейсън Килар скоро ще напусне поста си?

През последните две години Килар имаше доста емоционална връзка с компанията, която се характеризираше както от силни, така и слаби моменти. Той успя да се забърка в открит конфликт с шефовете на гигантите BNC Univesal, Disney и News Corp., които са сред собствениците на Hulu. През февруари 2011 г. Килар публично разкритикува нивото на стандартната телевизия и обяви, че тя товари зрителите с прекалено много реклами.

Успоредно с това обаче Hulu отбеляза съществен скок в своето развитие, което позволи на Джейсън Килар да запази мястото си дори и в тези бурни месеци. През април тази година компанията обяви, че нейната платена услуга Hulu Plus вече има 1.5 милиона абонати, което значи скок с половин милион зрители само за няколко месеца. Малко след това компанията подписа договор със Sony, съгласно който абонаментната услуга стана достъпна и през новата портативна конзола PS Vita.

“От 2010 г. насам бизнесът ни се е разраснал с 60 процента и и към края на 2011 г. имахме 420 милиона долара приходи”, обяви тогава Килар.

Въпреки това изглежда, че към момента бъдещето му начело на Hulu вече не е толкова сигурно, макар да не е ясно дали зад евентуалната рокада се крие неговото желание или това на компаниите-собственици на Hulu.