BlackBerry предлага лиценз – а ще има ли търсене?

Преди броени дни изпълнителният директор на Research in Motion Торстен Хайнс обяви официално, че предстоящата нова операционна система на компанията BlackBerry 10 ще бъде достъпна и за трети страни, които ще могат да си купят лиценз за нейното ползване.

С това Хайнс сложи край на усилените спекулации от няколко седмици относно това дали ще видим операционна система на BlackBerry извън централата на канадския производител. По този начин това ще бъде първият път, когато RiM ще позволи на външни разработчици и производители да създават смартфони с BlackBerry OS.

Време за промени

Не беше отдавна времето, когато изглеждаше невъзможно компанията да позволи на външен човек да доближи безценния й софтуер, но нещата не изглеждат добре за RiM и очевидно ръководството й най-сетне е осъзнало, че промени действително се налагат. По всяка вероятност успоредно с пускането на ВВ 10 лицензи, RiM ще извади на тезгяха и едно от своите подразделения за облачни услуги, което бе закупено едва през миналия октомври. На компанията обаче са нужни пари и продажбата на NewBay определено е на дневен ред. Фирмата, която предлага облачна поддръжка за оператори и производители на мобилни устройства, таблети и телевизори, бе закупена от RiM за цели 100 милиона долара. Дори сега да вземе част от тази сума, допълнителните приходи няма да навредят на канадския производител.

Както продажбите, така и акциите на Rsearch in Motion се срутиха в последните дванадесет месеца, а приходите за последното тримесечие паднаха с 518 милиона долара. По-рано този месец изпълнителният директор Хайнс призна, че RiM има почти непреодолимо препятствие пред оставането си на пазара на смартфони. “Нямаме икономическия и производствения процес да се конкурираме с компании, които пускат по 60 апарата годишно”, каза той. Очевидно е, че с Хайнс на кормилото, компанията ще предприеме нова стратегия, чиято задача е не само производството на собствени продукти, а и активното сътрудничество с трети страни.

Samsung обаче няма да е една от тях

Успоредно с новината за предстоящото лицензиране на BlackBerry 10 дойдоха и спекулациите, че сред първите, които ще се възползват от сделката е телекомуникационният гигант Samsung. Идеята най-напред бе тиражирана от анализатора Питър Мисек от Jefferies, който обяви, че двете компании вече преговарят по въпроса. Към мнението му се присъедини и неговият колега от Recon Analytics Роджър Ентнер, според когото RiM “задължително трябва да разшири кръга си, ако иска да оцелее”. “Няма да се изненадам, ако RiM и Samsung вече са поне на ранен етап от преговорите за лицензирането на BlackBerry 10”, обяви още Ентнер.

Не и според Samsung обаче.

“Samsung Electronics не е обмисляла придобиването нито на Rеsearch in Motion, нито на лиценз за нейната операционна система BlackBerry 10”, обяви кратко, но съвсем категорично говорител на компанията. Според Роджър Ентнер обаче това не означава нищо. “Подобно отричане е нормална тактика. Самият факт, че те коментират въпроса означава нещо. В противен случай подобни спекулации просто се подминават с мълчание”, изтъква той.

В очакване на Годо

Ползите за RiM от лицензирането на ВВ 10 са очевидни. Компанията ще отвори нова страница в своята политика и в начина, по който общува с партньори и конкуренти на технологичния пазар. За да стане това обаче, BlackBerry 10 трябва да се появи колкото се може по-скоро.

“В много отношения чакането на BlackBerry 10 е като очакване на Годо. Колкото по-дълго отлагат появата й, толкова по-малки стават шансовете им за самостоятелен успех”, коментира Ентнер. От друга страна партньорство със Samsung “би дало на RiM и нейният софтуер много по-широка аудитория и фронт, на който да оперира”, добавя анализаторът.

Доста по-неясни са ползите на южнокорейския гигант. Сред малкото предимства, които могат да бъдат изтъкнати е, че работата с BlackBerry 10 устройства ще даде на Samsung достъп до аудитория, която до този момент е била извън обхвата на компанията: корпоративния сегмент.

“Това пък ще засили независимостта на Samsung и те вече няма да разчитат толкова много на Google”, посочва анализаторът на Recon Analytics. Може би точно това е причината, поради която Samsung не иска да говори по този въпрос. И към момента отношенията с Google са ключови за успеха на най-големия производител на Android устройства в света, затова добрият тон трябва да се спазва, а плановете – да не се разкриват преди да са напълно завършени.

На този етап обаче най-големият и болезнен въпрос е дали някой наистина ще приеме подготвяната от RiM оферта. Възможно ли е всъщност никой да не се заинтересува от BlackBerry 10? Всъщност, да. Да голяма степен операционната система на RiM е последното, което представлява интерес за външния свят. От години тайната на успеха за канадската компания е начина, по който нейните продукти се свързват в една функционална екосистема, а в нейната основа е хардуера на компанията. Като позволи на трети компании като Samsung да правят телефони, използвайки нейната операционна система, RiM всъщност не постига нищо за себе си. Може би ако иска да направи изгодно предложение на потенциалните купувачи, Research in Motion трябва да лицензира не софтуера, а хардуера си.