WikiLeaks подложен на масирана DDoS атака

Масирана Distributed Denial of Service (DDoS) срещу противоречивата организация WikiLeaks е извадила от строя огромната част от нейните сървъри, а останалите функционират затруднено през последната седмица.

Това обявиха представители на WikiLeaks в Twitter профила на организацията, която привлече общественото внимание с разкриването на милиони секретни документи.

“Атаката е била изключително мощна – с капацитет 10GB/s – и е насочена срещу главния домейн на WikiLeaks”, се казва в съобщението. “Подобен капацитет далеч не е по-силите на стандартния хардуер, а обхватът на използваните IP адреси е огромен. Очевидно е, че този, който управлява атаката е в състояние да командва директно или да симулира хиляди машини”.

Засега все още не е ясно кой стои зад DDoS атаката, при все, че наскоро регистрираният Twitter профил Anti Leaks пое отговорност за нея. Няма ясни доказателства дали Anti Leaks е отговорен за атаката, нито който или какво стои зад този акаунт.

Това в никакъв случай не е първият проблем, който WikiLeaks има с атаки от такъв тип. Откакто организацията започна да разсекретява тайни документи, тя си навлече гнева на редица правителства и компании и още през 2010 г. стана обект на поредица от силни DDoS нападения. Това пък накара WikiLeaks да заздрави защитата на сайта си, която дори и при тази изключителна атака не се е срутила напълно.

“Това ли е всичко, което може да направите?!”, реторично пита организацията в Twitter профила си. “Колкото повече ни удряте, толкова по-силни ставаме”.