Как да забележим следващия голям банков скандал

Една средностатистическа финансова институция обменя между 1 и 3 млн. имейла годишно. Из всички тези съобщения за срещи и обеди обаче може да се крият няколко индикатора, предвестяващи следващата измама.

Компания, наречена Digital Reasoning, се надява да помогне на банките да открият тази така необходима информация посредством машинно обучаващ се софтуер, който следи внимателно неструктурираната текстова информация, включително имейли, туитове и документи, и предупреждава, когато се натъкне на нещо нередно.

Основаната преди 12 години компания си е сътрудничила и с разузнавателните агенции. Така например американската армия използва нейния софтуер през 2010 г. в Афганистан, за да извлече информация от сбор от коренно различни помежду си документи. Така например когато потърсят името на даден бунтовник, програмата може да извлече всички негови известни прякори или връзките му с други хора или групировки. Накрая информацията може да бъде организирана прегледно върху карта на страната.

Сега Тим Естес, изпълнителен директор на Digital Reasoning, се надява, че и финансовите институции ще бъдат заинтригувани от софтуера на компанията, тъй като според него банките „наистина се нуждаят” от подобна услуга.

Финансовите институции могат да спестят милиарди долари, като открият навреме измами или вътрешни търговии, осъществени от нейните служители. Те дори ще имат възможност да хванат и онези свои финансови съветници, които дават неетични или незаконни съвети. През 2007 г. например, точно преди финансовия крах, служителите на Goldman Sachs са писали имейли, в които са се хвалили за ужасните инвестиции, които са предложили на своите клиенти. Според Естес неговият софтуер ще може да помогне на компаниите да уловят подобна активност.

Софтуерът на Digital Reasoning използва обучаващи се алгоритми, за да разчита текстовата информация в имейли и други подобни документи, и да сортира думите и изреченията в съответния контекст. Впоследствие натрупаните данни могат да бъдат разглеждани или да бъдат използвани за автоматичното задействане на „аларми”.

HP, Microsoft, IBM и Oracle са разработили подобни софтуери за текстови анализ. Тези техни програми обаче анализират данните на базата на предварително зададени правила, а не чрез алгоритми. Освен това е нужна човешка намеса при разчитането на информацията. От друга страна, софтуерът на Digital Reasoning може директно да изобрази релевантните текстови данни и да предостави жизненоважната за институцията информация в рамките на минути, обяснява Естес.