Samsung критикуван заради детски труд

Нов доклад на China Labor Watch  критикува технологичния гигант Samsung за поредица от нарушения на условията на труд във фабрики на компанията, където се произвеждат нейни мобилни телефони и DVD плейъри.

Според доклада на неправителствената организация HEG Electronic, която е подизпълнител на Samsung, наема деца под 16 години за работа на поточната линия, при това за прекалено дълги работни дни.

“Компанията със сигурност е нарушила трудовото законодателство на Китай. Необходимо е да се обърне сериозно внимание на тези проблеми”, се казва в изявлението на China Labor Watch.

Според доклада, създаден от работил под прикритие в завода служител на China Labor Watch, детският труд дори преобладава като подрастващите работят при същите тежки условия като възрастните, но за по-малко пари. Всичките 2000 служители работят между 11 и 13 часа на ден само с една 40-минутна почивка. Условията, при които се хранят и спят също били ужасни, твърди организацията.

На свой ред Samsung обяви, че вече са извършени две независими проверки на условията в завода на HEG, но не са открити нередности. Сега южнокорейската компания обещава, че ще направи ново проучване.

Тя далеч не е единствената компания, която попада на прицел заради лоши условия на труд в китайските заводи. По-рано тази година Apple също бе критикувана по подобни обвинения.