Google спира няколко свои продукта

Google продължава да прочиства своя каталог от продукти и услуги, като този път нарочени за спиране са една относително непопулярна платформа и един плейър.

Още от 4 септември компанията ще прекъсне поддръжката на Google Apps fоr Teams – облачна платформа, която позволява на организациите и фирмите да използват услуги като Docs, Talk и Calendar без да се налага да преминават към Gmail за целта.

Google Apps fоr Teams стартира през 2008 г., но така и не придоби достатъчна популярност, тъй като потенциалните й потребители не я намират за особено полезна. Това призна самата компания, а след промяната Google Apps for Teams акаунтите ще бъдат превърнати в лични Google акаунти.

Сруга промяна, свързана с Google Apps е, че Google Video for Business компонентът на Apps for Business and Apps for Education ще бъде премахнат. Причина за това е, че хостингът и стриймването на видео съдържание може да страва през новата Google Drive. Така от есента всички клипове, съхранявани във Video for Business ще бъдат прехвърлени в Drive.

“Всички преместени видео клипове ще бъдат съхранявани безплатно и няма да се броят към отпуснатото място за съхранение в Google Drive”, успокоява компанията своите потребители.

В същото време приложението Google Listen, което стартира през 2009 г. като платформа за търсене и възпроизвеждане на подкастове, ще спре. Търсачката ще бъде деактивирана от 1 ноември, при все, че хората, които вече имат инсталирано приложението ще могат да продължат да го ползват.

Като алтернатива Google препоръчва на потребителите да се възползват от различните подкаст приложения, достъпни в Google Play и да управляват абонаментите си през Google Reader.

Накрая Google ще съкрати повече от 150 корпоративни блога, които компанията ползва, за да прави официални съобщения за новите си продукти. Голяма част от тези блогове вече са станали излишни или просто не се ъпдейтват редовно.

“Това не означава, че ще споделяме по-малко информация, а просто, че ще правим това през по-популярните ни канали”, твърди компанията.