Да кажем "не" на тиранията на Apple!

Поредната част от съдебния спор между Samsung и Apple е насрочена за късно вечерта българско време в понеделник, но в щабквартирата на южнорокерйския гигант имат всички основания да бъдат повече от неспокойни. Откакто битката между двете компании започна преди повече от година, нещата рядко са били толкова облачни и проблемни за най-големия производител на Android устройства в света. Обвиненията в кражба на идеи и интелектуална собственост, които бяхме започнали да приемаме като ежедневие за големите компании, изведнъж изглеждат прекалено реалистични, а опасността от умопомрачаваща глоба за Samsung – надвиснала като зловеща гилотина над компанията.

Сигнал номер 1 – февруари 2010 г.

За незапознатите, спорът между двата технологични гиганта се изразява най-кратко във факта, че Apple обвинява Samsung в копиране дизайна на своя iPhone и iPad и неговото „прекрояване” в поредица от смартфони и таблети от серията Galaxy на южнокорейската компания. Дали това е така окончателно и безвъзвратно тепърва ще решава съда, но  първите сигнали, че налице е нещо нередно идват още през 2010 г. Тогава експерти на Google сигнализират на Samsung, че таблетите Galaxy Tab и Galaxy Tab 10.1 са „доста подобни” на новопоявилия се iPad и призозават за „по-отличителен дизайн” спрямо продукта на Apple.

През 2011 г. вътрешната Product Design Group на Samsung  пък излиза със становището, че е „неприятно”, че хитовият Galaxy S смартфон на компанията „изглежда подобно” на по-стари iPhone модели. За да се отърси от съмненията, компанията организира нарочно оценка от страна на външни дизайнери, които трябва да изкажат мнението си за новия смартфон. Проблемът е, че са на същото мнение – те изтъкват, че Galaxy S „изглежда, сякаш е копирал доста от iPhone” и призовават за „повече иновация”. Според независимия дизайнерски панел Galaxy S до такава степен причина на смартфона на Apple, че „няма външни отличителни елементи” и че „всичко което трябва да направиш е да закриеш логото на Samsung и ще бъде трудно да откриеш нещо различно от iPhone”.

Различни по дизайн

От видяното досега изглежда, че Galaxy Tab 10.1 е най-силният аргумент на Apple по повод на т.нар. кражба на дизайн от страна на Samsung. На първа инстанция съдът вече се произнесе в полза на американската компания и е доста малко вероятно това да не бъде взето предвид от съдебните заседатели при окончателното им произнасяне. Според адвокатите на Apple еволюцията на идеята за Tab 10.1 е най-сигурното доказателство за очевидното влияние, което дизайнерите на Samsung са почерпили от iPad 2. Ако бъде постигната присъда в полза на Apple, тя почти сто процента ще бъде за умишлено нарушаване на патента и кражба на дизайна. Какъв ще бъде размера на присъдените обезщетения все още не е ясно, но американската компания настоява, че според моментното състояние на пазара 10.5 процента от всички продажби на Tab 10.1 иначе биха били на iPad 2. Към тях трябва да се прибавят допълнителни щети от продажбите на таблети с „откраднат” дизайн, както и тези за „неправомерното обогатяване” от продажбите на Samsung смартфони в Съединените щати. Съвкупно тези щети зе изчисляват на около 2.5 милиарда долара.

Предвид, че самият Таb 10.1 вече е морално остарял и продажбите му никога не са били особено добри, тази победа може да бъде по-скоро символична за Apple. По-новите таблетни предложения на Samsung определено се различават по дизайн, но не е изключено в съдебния спор да бъде замесен и предстоящия Note 10.1, тъй като тепърва предстои да се разбере дали добавените предни стерео колони и по-широка вертикална граница са достатъчно отличителна черта от патентите на Apple.

Любопитно обаче е, че докато американският съд очевидно има нерегламентираното желание да подкрепи “своята” компания, от другата страна на Океана нещата не стоят така. Заведеното от Apple дело срещу Samsung във Великобритания завърши с пълен провал на компанията, след като съдията постанови, че Apple не само трябва да премахне някои от рекламите си от вестниците, но и да обяви на официалната си английска страница, че Tab 10.1 по никакъв начин не нарушава патента и дизайна на iPad 2.

На смартфон фронта

Подобно е положението и при умните телефони, където главните „подсъдими” са суперпопулярните Galaxy S и Galaxy S II, но този път обвиненията на Apple не са за кражба на дизайн, а за негово изкривяване. Причината е, че за да бъде налице обвинение за абсолютна кражба на дизайн ищецът трябва да докаже умисъл за заблуда на купувача от страна на ответника, а в този случай това е практически невъзможно – едва ли има здравомислещ потребител, който влиза в магазина, за да си купи продукт на Apple, а излиза с апарат на Samsung, мислейки си, че той е на компанията от Купертино.

От друга страна „изкривяването” на дизайна означава, че злонамерени компании се възползват от известността на даден продукт и копират части от него. Apple твърди още, че по този начин Samsung отслабва връзката между американската компания и нейните верни клиенти, тъй като Galaxy S прилича на iPhone и съответно потребителите започват да си мислят, че единият е заместител на другия.

Арлгументът, че Samsung е откраднал дизайна на оригиналния iPhone, тъй като преди това компанията е правела съвсем иначе изглеждащи модели, също спокойно може да бъде обявен за невалиден. Причината за това е нормалната технологична еволюция, която смартфоните търпят от момента на тяхното създаване. Преди 2007 г. тъчскрийн моделите не бяха масово налични, а стремежът на производителите бе да заменят стандартната по онова време клавиатура с по-модерната QWERTY. Ако Apple имаше предни модели телефони, те най-вероятно биха изглеждали именно като тези на Samsung и останалите компании от онова време.

Финансови въпроси от голямо значение

Делата за патенти в технологичния сектор тези дни се раждат всеки ден и дори новообявения таблет Google Nexus 7 не може да ги избегне. Проблемът е, че за разлика от останалите казуси, това което прави случая Apple vs Samsung толкова важен е размерът на щетите, за които компанията от Купертино, Калифорния претендира. Ако в крайна сметка съдът отсъди в полза на Apple, Samsung ще трябва да плати около 2.5 милиарда долара – безспорно една значителна сума. Ако обаче бъде доказано по-тежкото обвинение – че южнокорейската компания умишлено е копирала дизайна на iPhone и iPad – размерът на присъденото обезщетение може да бъде трикратно по-голям.

А това вече възлиза на зашеметяващите 7.5 милиарда долара. Дори за Samsung това са много пари. Прекалено много. Противоречивият коментар на Стийв Джобс, че той е готов на ядрена война срещу Android определено придобива ново значение, ако на Samsung се наложи да плати подобна глоба. Разбира се, операционната система на Google в момента е най-бързо развиващата се софтуерна платформа в света, популярността й е огромна, а Samsung далеч не е единствената компания, която инвестира в нея. Sony, LG, HTC, Motorola, Huawei и още дузина други по-малки производители също имат сериозен интерес от бъдещето на Android, а същото може да се каже за хилядите разработчици на софтуер и милионите крайни потребители.

Ако съдът се произнесе едностранно в полза на Apple обаче, това ще бъде сериозен удар по най-важното качество на всеки свободен пазар – здравата конкуренция и правото на избор на потребителите. Apple безспорно е голяма компания, която заслужава своето място в технологичния пантеон, но съвременната потребителска електроника не започва и не свършва с нейните продукти. Дано само съдът и съдебните заседатели да са на същото мнение.