RiM ще плати солена глоба от 147 млн.долара

Производителят на BlackBerry, който и без това е сполетян от доста проблеми, понесе нов удар, след като стана ясно, че ще трябва да плати солена глоба заради нарушени патенти.

Причина за това е спор между Research in Motion и компанията Mformation относно патенти, позволяващи отдалечено управление на цифрови устройства.

Според решението на съда BlackBerry Enterprise Server – софтуерът, което позволява на компаниите да управляват от разстояние корпоративните комуникации на своите служители с BlackBerry – съдържа патенти на Mformation, използвани там без знанието на компанията.

Делото срещу RiM е било заведено още през 2008 г., когато Mformation обвинява канадският производител в използването на два патента без разрешение. RiM обаче отказва да плати за лицензирането на патентите и модифицира технологията, така че да работи за нуждите на компанията.

Въпреки това съдът е категоричен в решението си, че създателят на BlackBerry е в нарушение и ще трябва да заплати глоба за нанесените щети в размер на 147.2 милиона долара.

Изпълнителният директор на Mformation Ракеш Кушваха пък не скри задоволството си от позицията на съда, изтъквайки, че компанията му вече има права върху цели 27 патента, които ще й позволяват да участва активно в разработването на технологии за отдалечено управление на мобилни устройства.