До една година iOS ще е равностойна на Windows

През 2004 г. са продадени 54 пъти повече PC-та, отколкото Mac компютри. Анализ на Хорас Дейду от Asymco обаче показва, че потребителите проявяват все по-голям интерес към таблетите и мобилните устройства и най-вече към онези, работещи със софтуера на Apple.

Данните, разбира се, не предполагат, че ще бъдат продадени по-малко Windows машини. По-скоро все по-голям брой потребители ще притежават по няколко различни устройства.

След своя пиков момент през 2004 г., броят на продажбите на PC-та спрямо Mac падна сериозно. „Въпреки че пазарът за PC-та расте, това става с много по-бавно темпо, отколкото този за Mac – пише Дейду в своя блог. – Тази тенденция съвпада с нарастването на популярността на мобилните компютри и диференциацията на MacBook като „по-добрият” лаптоп. Той не е по-бърз, не предлага повече свободно място, нито пък предлага като цяло по-добри характеристики от тези на PC-то. Просто е по-добър като цялостно интегриран продукт. Тази интеграция се изразява в чувството за качество и здравина, във външния вид и цялостното „усещане”.

В момента се продават около 19 пъти повече PC-та, отколкото Mac компютри. Тази статистика обаче изглежда малко по-различно, ако включим към нея и новите категории устройства.

„В близкото бъдеще, до една две години, комбинацията от iOS и OS X ще се уеднакви с потреблението на Windows”.

Според Дейду „психологическото” въздействие на разработчиците и върху Microsoft ще се окаже значително. То ще засегне и това колко хора ще изберат Microsoft Windows като основна платформа.

Разбира се, Microsoft се опитва да пробие и на пазара за таблети – нейният нов софтуер Windows 8 е изграден и за този тип устройства. Според редмънтският гигант следващата операционна система ще предостави много по-мощни опции в сравнение с устройства като iPad.