Връщат сървърите на шефа на Megaupload?

Новозеландският Върховен съд е наредил на американските власти незабавно да започнат да копират огромни количества данни, които се намират на сървърите на Megaupload, за да бъдат върнати те на основателя на компанията Ким Шмиц.

Решението на съдия Уинкълман засяга около 150 терабайта конфискувана информация, но засега все още не е ясно дали тя ще бъде предоставена направо на Шмиц и неговите сътрудници.

Припомняме, че става тези 150 терабайта са лична информация на компанията и нейният собственик, а не на абонати на Megaupload.

По-голямата част от тази информация бе извлечена от 130-те сървъра и преносими външин дискове, които бяха конфискувани в имението на Ким Шмиц в луксозното новозеландско градче Коутсвил. Веднага след акцията новозеландските власти постановиха, че за Съединените щати трябва да замине само онази информация, която има отношение по случая, но американските власти използваха момента и иззеха абсолютно всичко, до което успяха да се доберат.

Според ФБР на компютрите в имението на Ким Шмиц има около 10 милиона важни имейл съобщения и множество финансови документи, които засягат дейността на Megaupload в няколко страни.

Американските власти продължават да твърдят, че копирането на това огромно количество информация ще им отнеме прекалено много време, тъй като част от файловете са криптирани. Според съдя Уинкълман обаче решението на новозеландския съд трябва да бъде спазено, особено ако Ким Шмиц бъде екстрадиран в Съеднините щати.

В края на миналата седмица окръжният прокурор на щата Вирджиния Нийл МакБрайд пък поиска от американския съд да отхвърли искането на адвокатите на Ким Шмиц за незабавно прекратяване на процеса. Според прокурора подобен иск е “чисто и просто прахосване на времето и ресурсите на съда” и е “незрял”.