Facebook – колонизацията на една планета

Най-популярната социална мрежа в света продължава да се разпространява активно по всички континенти, показва ново изследване под името World Map of Social Networks.

Създадената от Марк Зукърбърг услуга вече е отнела Бразилия от конкурента Google. Русия и Китай обаче остават единствените по-сериозни държави, където интернет потребителите предпочитат местни алтернативи на Facebook.

Там хората, които искат да поддържат онлайн контакти със своите приятели и познати, са привърженици съответно на В контакте и Одногласники (за Русия и страните от бившия Съветски съюз) и Tencent Weibo и Sina Weibo (в Китай).

Картата е изготвена на базата на актуални данни за интернет трафика на Google Trends и Alexa.

Според проучването в момента има около 2 милиарда активни интернет потребители, от които практически половината са абонати на Facebook. Нивото на проникване на популярната социална мрежа в страната е повече от 80 процента при държави като Чили, Турция и Венецуела. За сравнение В Съединените щати и Великобритания то е по-ниско – около 60 процента. На другия полюс е представянето на Facebook в Русия, където проникването на мрежата се изчислява на едва 15 процента и в Китай, където поради ограниченият от правителството достъп, то е почти 0.